Expert: în condițiile unei creșteri a volumului de depozite, băncile nu știu ce să facă cu fondurile atrase


După cum remarcă expertul economic Veaceslav Ioniță, în luna mai a acestui an, băncile licențiate din Moldova au reușit să atragă sub formă de depozite peste 60,8 miliarde de lei. Pe de o parte, acest lucru demonstrează sporirea încrederii cetățenilor în sistemul bancar după criza financiară din 2014. Însă paradoxal rămâne faptul că, volumul creditelor emise de bănci continuă să scadă.

Conform statisticilor, volumul depozitelor bancare în ultimii trei ani a crescut cu 8,9 miliarde de lei - de la 51,9 miliarde lei (mai 2016), până la 60,8 miliarde lei (mai 2018). Potrivit expertului economic Veaceslav Ioniță, această tendință arată o revenire rapidă a încrederii din partea cetățenilor moldoveni în sistemul bancar național după criza din 2014. Prin urmare, cetățenii Republicii Moldova deschid din ce în ce mai multe depozite în bănci.

În același timp, expertul constată că volumul creditelor acordate de instituțiile bancare, prin contrast, a scăzut cu mai mult de 4,7 miliarde de lei: de la 37,4 miliarde lei (mai 2016), până la 32,7 miliarde lei (mai 2018). Potrivit lui Veaceslav Ioniță, băncile din Moldova nu știu încă cum să folosească fondurile atrase.

În acest context, Banca Națională a Moldovei este nevoită să sterilizeze 40% din fondurile în moneda națională atrase de bănci sub formă de depozite.

0

216

Adaugă comentariu

Video

Oferte specialeNumai pentru vizitatorii Banci.org