Poland.Business Harbour - программа для переезда в Польшу для сектора IT
CELE MAI BUNE CURSE
*CUMPĂRARE | VÂNZARE
USD
1.997
2.002
EUR
2.35
2.353
RUB100
3.18
3.2
BNM
21.01.2022
USD
18.05
EUR
20.47
RUB100
0.235
Bitcoin
Etherium

Expert: În 2018, Republica Moldova a reușit să depășească cea mai gravă criză bancară din istoria sa

După cum a remarcat pe blogul său economistul Veaceslav Ioniță, în 2018 surplusul lichidității din sectorul bancar al Republicii Moldova a fost înregistrat la un nivel record de 28 de miliarde de lei.

Astfel, conform rezultatelor analizei, criza din 2014 s-a dovedit a fi de trei ori mai puternică și de două ori mai mare comparativ cu criza din 2009, având în vedere volumul creditelor emise de bănci în raport cu PIB-ul. Astfel, în 2009, declinul a atins 14%, iar durata crizei a fost de aproximativ trei ani, în timp ce în timpul crizei din 2014 s-a determinat o scădere a creditării cu 43%, iar durata a fost de cinci ani.

 

În special, Veaceslav Ioniță a subliniat că, analizând profund datele privind evoluția creditelor și a depozitelor în sistemul bancar național, criza din 2014 a fost fără precedent pentru sistem. Astfel, până în 2014, sistemul bancar a desfășurat în mod liber funcțiile sale directe (atragerea de resurse și acordarea împrumuturilor), în timp ce volumul depozitelor atrase și împrumuturile emise a fost aproximativ același. Acest lucru a determinat un nivel scăzut de lichiditate - 1%, în medie, pentru o perioadă de 15 ani.

 În același timp, expertul constată o resuscitare relativ rapidă a sistemului bancar după criza din 2014, în special, în segmentul de depozite. Potrivit expertului, începând cu anul 2016 volumul depozitelor a continuat să crească constant, ajungând la un total de 63,5 miliarde lei. Creșterea medie a depozitelor a fost de aproximativ 5 miliarde lei anual. Dar, pe parcursul anului 2018, rata de creștere a fost aproape zero și numai în al patrulea semestru a înregistrat o revigorare relativ stabilă.

În ceea ce privește creditarea economiei, expertul a menționat că acest segment a fost cel mai afectat de criza bancară. Astfel, pe fondul scăderii nivelului de creditare a agenților economici, valoarea totală a creditelor la începutul anului 2018 a scăzut pe parcursul a patru ani cu 14,8 miliarde lei, reprezentând 32,1 miliarde lei. În același timp, Veaceslav Ioniță subliniază faptul că aproape nu s-au produs schimbări semnificative în segmentul creditării persoanelor fizice.

 

Potrivit expertului economic, în prezent se înregistrează o înviorare în sectorul bancar, în special în segmentul creditării (+3,4 miliarde lei în 2018). Din volumul total, mai mult de jumătate din împrumuturi i-au revenit unei singure bănci comerciale - Moldova Agroindbank, care a reușit anul trecut să-și crească propriul portofoliu de credite cu 1,8 miliarde lei.

În același timp, excesul de lichiditate în sistemul bancar al Republicii Moldova a atins un nivel record de 28,2 miliarde lei, ceea ce reprezintă 45% din totalul depozitelor. În aceste condiții, Banca Națională a fost forțată să sterilizeze 42,5% din surplus, pentru ce s-au cheltuit aproximativ 600 de milioane de lei.

Pentru 2019, expertul prognozează o îmbunătățire a ratelor de creditare în raport cu PIB-ul. În cazul evoluțiilor în acest sens, Banca Națională a Moldovei va putea să atenueze politica monetară prin reducerea rezervelor obligatorii pentru bănci din fondurile atrase, care au înregistrat în ultimele șase luni un record de 42,5%.

1059
100
Tema zilei
Veaceslav Ioniță: Investițiile migranților în imobiliare și demonopolizarea exporturilor va putea salva piața valutară și balanța comercială a Moldove
După cum a menționat expertul IDIS Viitorul Veaceslav Ioniță în cadrul programului „15 Minute de realism economic”, în ultimul an, cifrele d...
100
0
Citește mai departe
Acțiunile Energbank scoase în vânzare la Bursa de Valori din Moldova
Banca comercială „Energbank” a scos la vânzare 83 de mii de acțiuni obișnuite înregistrate de clasa I. Prețul de pornire este de 212,42 lei...
100
0
Citește mai departe
CNPF intenționează să reducă la minimum riscurile supraîndatorării populației
Comisia Națională pentru Piața Financiară a propus examinarea proiectului de modificări ale actelor legislative referitoare la activitățile org...
100
0
Citește mai departe