Expert: în 2018 ratele la creditele ipotecare și de consum vor scădea


La începutul noului an, mulți experți sunt de părere că, în 2018 ratele pentru creditele de consum și cele ipotecare în Moldova vor scădea. Motivele pentru aceasta sunt scăderea inflației și politica actuală a Băncii Naționale. Un alt factor care ar putea afecta tendința de diminuare a ratelor dobânzii la tipurile de împrumut menționate mai sus este apariția unui nou membru pe piața bancară din Moldova – Banca Transilvania. După cum sugerează experții, aceasta va conduce la o concurență mai puternică între băncile comerciale, care își desfășoară activitatea pe teritoriul Republicii Moldova, care, la rândul lor, vor trebui să dezvolte oferte noi și mai atractive pentru a nu-și pierde clienții.

În special, economistul Viorel Gîrbu menționează reducerea de către autoritatea de reglementare a ratei de bază pe parcursul anului trecut. În 2018, conform previziunilor preliminare, aceasta va rămâne la același nivel sau chiar va fi mai mică. De asemenea, se preconizează că rata inflației va scădea, ceea ce va duce la o scădere a ratelor creditelor oferite de băncile comerciale din Moldova.

Potrivit Băncii Naționale, pentru anul trecut pentru persoanele juridice, rata la împrumuturi a scăzut de la 11,42% până la 9,85%. Pentru persoanele fizice, rata de împrumut până la sfârșitul anului 2017 a fost de 9,94%. În același timp, la începutul lunii decembrie a anului trecut, portofoliul de credite al băncilor comerciale din Moldova a fost de 33,406 miliarde lei. Ponderea creditelor de consum a fost de aproximativ 4 miliarde lei, iar creditele ipotecare – de 2,6 miliarde lei.

În ceea ce privește piața imobiliară, experții au remarcat deja o tendință pozitivă, ceea ce dă motive pentru a face previziuni destul de optimiste în domeniul creditării ipotecare. Totodată expertul în domeniul imobiliar, Nicolae Ostafiiciuc, a menționat că numărul de credite ipotecare în ultimele trei luni ale anului trecut a crescut rapid, ceea ce în condițiile actuale ar trebui să fie un semnal pentru a reduce ratele dobânzilor pentru acest tip de creditare.

0

198

Adaugă comentariu

Video

Oferte specialeNumai pentru vizitatorii Banci.org