Poland.Business Harbour - программа для переезда в Польшу для сектора IT
CELE MAI BUNE CURSE
*CUMPĂRARE | VÂNZARE
USD
1.997
2.002
EUR
2.35
2.353
RUB100
3.18
3.2
BNM
21.01.2022
USD
18.05
EUR
20.47
RUB100
0.235
Bitcoin
Etherium

Expert: Pentru al doilea an consecutiv, exporturile moldovenești rămân în stagnare

Potrivit expertului economic Veaceslav Ioniță, după criza din 2014, volumul exporturilor moldovenești în ultimii doi ani a scăzut cu peste 580 milioane dolari (-25%). După aceea, până în vara anului 2018, s-a înregistrat o ușoară creștere - volumul anual al exporturilor de mărfuri din Moldova s-a ridicat la 2 750 milioane dolari. Același indicator a rămas însă până în iulie 2019, adică creșterea a fost de 0%.

În special, Veaceslav Ioniță a menționat că cea mai mare contribuție la creșterea exporturilor moldovenești a fost realizată după 2014 de către industrii precum cultivarea plantelor cerealiere și oleaginoase și industria auto din zonele economice libere - acestea reprezentau aproximativ 40% din totalul exporturilor. Cu toate acestea, potrivit expertului, acest indicator este prea mic pentru creșterea stabilă a economiei naționale și, prin urmare, este gata să facă două recomandări urgente autorităților moldovenești.

Prima recomandare a expertului este eliberarea și demonopolizarea exporturilor de cereale. Astfel, observă Veaceslav Ioniță, acest sector are cel mai mare potențial de creștere pentru exporturile moldovenești, care însă nu este folosit. Prin urmare, pentru fermieri, problema nu este producția de cereale, ci furnizarea acestora în străinătate. Principalele obstacole sunt rețeaua logistică subdezvoltată și monopolizarea exporturilor, care blochează piața externă a producătorilor autohtoni. În urma acestei recomandări, potrivit expertului, exporturile se vor revigora în următoarele 2-3 luni.

A doua recomandare a specialistului include consolidarea zonelor economice libere, cu scopul de a atrage investiții străine în industria internă. Conform celor mai recente date, de la inițierea ZEL în Moldova, investițiile în acestea au ajuns la 280 de milioane de dolari, iar numărul de locuri de muncă nou create a ajuns la peste 18 mii. Astăzi, Zonele Economice Libere oferă aproximativ 11% din totalul exporturilor moldovenești.

Potrivit expertului, zonele economice libere ar trebui să devină principalele centre de inovare și dezvoltare industrială, ceea ce implică o creștere a capacității lor de atragere a investițiilor străine. În aceste condiții, guvernul ar trebui să ia toate măsurile necesare pentru a crește capacitatea de administrare a ZEL, în principal prin finanțare, investiții, creșterea numărului de rezidenți și punerea în aplicare a politicilor și strategiilor necesare. De asemenea, unul dintre cei mai importanți pași în atingerea acestor obiective va fi inițierea procesului de comasare a diferitelor ZEL pentru a crește potențialul de investiții.

Potrivit lui Veaceslav Ioniță, implementarea imediată a practicilor propuse va permite „relansarea” exporturilor moldovenești în cel mai scurt timp posibil, afectând astfel pozitiv creșterea economică a întregii țări.

812
100
Tema zilei
Veaceslav Ioniță: Investițiile migranților în imobiliare și demonopolizarea exporturilor va putea salva piața valutară și balanța comercială a Moldove
După cum a menționat expertul IDIS Viitorul Veaceslav Ioniță în cadrul programului „15 Minute de realism economic”, în ultimul an, cifrele d...
100
0
Citește mai departe
Acțiunile Energbank scoase în vânzare la Bursa de Valori din Moldova
Banca comercială „Energbank” a scos la vânzare 83 de mii de acțiuni obișnuite înregistrate de clasa I. Prețul de pornire este de 212,42 lei...
100
0
Citește mai departe
CNPF intenționează să reducă la minimum riscurile supraîndatorării populației
Comisia Națională pentru Piața Financiară a propus examinarea proiectului de modificări ale actelor legislative referitoare la activitățile org...
100
0
Citește mai departe