Expert: salariul din plic - bombă cu efect întârziat. Autoritățile trebuie să găsească soluții pentru eradicarea acestui fenomen


După cum a remarcat jurnalistul Vlad Berku în discursul său în cadrul programului "15 minute de realism economic", fenomenul salariului în plic nu poate fi eradicat deloc, el va exista întotdeauna. Și chiar dacă există suficiente metode de combatere a acestui fenomen, este imposibil să ne imaginăm excluderea sa totală în societatea moldovenească, deoarece munca nedeclarată contribuie la crearea iluziei câștigurilor bune. Cu toate acestea, consecințele acestei abordări nu sunt atât de favorabile.

Potrivit ultimelor date ale Biroului Național de Statistică, 7% din muncitorii angajați primesc salariu în plic. În sectorul agricol, această cifră este de 42%, în comerț - 19,3%, iar în industrie - 8,6%. Indicatorii destul de mari sunt înregistrați nu numai în Moldova, spun experții, dar și în țările dezvoltate ale UE. Munca neagră este considerată o boală a economiei actuale, deoarece întreprinderile folosesc oportunitatea câștigurilor temporare fără a plăti contribuții sociale - circa 29%.

Potrivit experților, efectele câștigurilor "la negru" afectează în mod direct statul: veniturile guvernului sunt reduse, sistemul de asigurări sociale este deteriorat, cetățenii rămân neprotejați în absența unui contract de muncă, nu există posibilități, dacă este necesar, de a obține împrumuturi.

În majoritatea cazurilor, cetățenii sunt de acord cu un loc de muncă la negru atunci când nu pot găsi un loc stabil de muncă sau doresc să primească venituri suplimentare pentru a-și asigura un nivel de trai mai decent.

În special, Vlad Bercu a menționat că autoritățile încearcă să facă față fenomenului "salariilor în plicuri" prin impunerea amenzilor și sancțiunilor agenților economici. Cu toate acestea, în opinia sa, această abordare are doar un efect temporar și poate fi aplicată în cazuri singulare. Prin urmare, devine necesar să se dezvolte noi metode și strategii pentru combaterea "muncii la negru". Pentru a face acest lucru, autoritățile trebuie să efectueze o analiză completă a acestei probleme și să propună noi soluții pentru a încuraja întreprinderile să plătească legal angajații lor. Expertul a subliniat că fenomenul "muncii la negru" nu va fi eradicat complet, cu toate acestea, ponderea salariilor "în plic" în economie va scădea semnificativ.

0

1196

Adaugă comentariu

Video

Oferte specialeNumai pentru vizitatorii Banci.org