Poland.Business Harbour - программа для переезда в Польшу для сектора IT
CELE MAI BUNE CURSE
*CUMPĂRARE | VÂNZARE
USD
1.997
2.002
EUR
2.35
2.353
RUB100
3.18
3.2
BNM
26.05.2022
USD
19.10
EUR
20.37
RUB100
0.334
Bitcoin
Etherium

Avizul experților: IT și industria auto ar trebui să devină domeniile cele mai avantajoase pentru investiții

Practica investițională la nivel global a identificat două sfere prioritare de dezvoltare a activității investiționale: domeniul tehnologiilor informaționale și industria auto. Pentru Republica Moldova aceste industrii, de asemenea, au devenit direcțiile favorite pentru mărirea cadrului de investiții. Această opinie a fost făcută publică de către experții Adrian Ciofu și Sergiu Gaibu în cadrul programului "60 de minute de realism economic", apărut în emisia unuia din posturile de radio din Moldova.

Potrivit lui Sergiu Gaibu, Moldova a înregistrat unele progrese în această direcție: agenția de stat MIEPO și-a mărit numărul angajaților, iar eforturile generale ale Ministerului Economiei și Ministerului Afacerilor Externe au contribuit la extinderea oportunităților comerciale ale țării noastră, și ca urmare, la atragerea mai multor investiții străine directe în economie.

Totodată, Gaibu a remarcat și obstacolele prezente în calea îmbunătățirii climatului investițional al țării, și anume: legislația moldovenească intermitentă, sistemul judiciar defectuos și conflictul transnistrean. Din factorii externi accentul a fost pus pe conflictul de lungă durată din Ucraina și relațiile tensionate cu Rusia. De asemenea, expertul a vorbit și despre furtul miliardului – în opinia sa, aceasta indică asupra  lipsei de control din partea autorităților moldovene asupra situației financiare din țară.

Printre destinatiile cele mai favorabile pentru investiții Sergiu Gaibu a menționat crearea Zonelor economice libere pe teritoriul Moldovei. Acestea reprezintă niște formațiuni economice, care permit furnizarea unui cadru de reglementare stabil pentru restricționarea acțiunilor ilegale ale oficialilor guvernamentali. În plus, Zonele economice Libere au atras cele mai multe investiții străine, au contribuit la crearea a mii de locuri noi de muncă și au familiarizat populația din Moldova cu cultura economică modernă.

Un alt expert, Adrian Ciofu, care deține funcția consultantului național în cadrul proiectului Băncii Mondiale pentru îmbunătățirea competitivității, a spus că Republica Moldova încă nu este bine cunoscută în mediul investițional pe scară internațională. Prin urmare, autoritățile moldovene ar trebui să dispună nu numai de resurse adecvate, dar și de un plan coerent de acțiune pentru a obține anumite rezultate în crearea unei imagini economice atractive a țării noastre în rândul investitorilor străini.

În același timp, experții au fost de acord cu idea, precum că Guvernul Republicii Moldova ar trebui să rezolve mai eficient problema atragerii investițiilor străine directe în economie prin accelerarea dezvoltării economice pe segmentele industriale și creșterea procentului persoanelor angajate, care în prezent a ajuns la un nivel critic de 40% din totalul populației active.

529
100
Tema zilei
Veaceslav Ioniță: Investițiile migranților în imobiliare și demonopolizarea exporturilor va putea salva piața valutară și balanța comercială a Moldove
După cum a menționat expertul IDIS Viitorul Veaceslav Ioniță în cadrul programului „15 Minute de realism economic”, în ultimul an, cifrele d...
100
0
Citește mai departe
Acțiunile Energbank scoase în vânzare la Bursa de Valori din Moldova
Banca comercială „Energbank” a scos la vânzare 83 de mii de acțiuni obișnuite înregistrate de clasa I. Prețul de pornire este de 212,42 lei...
100
0
Citește mai departe
CNPF intenționează să reducă la minimum riscurile supraîndatorării populației
Comisia Națională pentru Piața Financiară a propus examinarea proiectului de modificări ale actelor legislative referitoare la activitățile org...
100
0
Citește mai departe