Exportul serviciilor IT din Moldova până în anul 2023 ar putea ajunge la 200 milioane dolari


Ca parte a strategiei de îmbunătățire a competitivității sectorului IT din Moldova, principala sarcină a fost desemnată majorarea exporturilor în segmentul dat până la 200 milioane USD până în anul 2023. Actualmente această cifră este de circa 120 de milioane de dolari.

La evenimentul oficial dedicat prezentării Strategiei, ministrul Economiei și Infrastructurii al Republicii Moldova, Kiril Gaburici, a constatat că conceptul de bază al noului document este creșterea producției și exportului de produse IT, precum și a consumului intern.

În acest context, ministrul Economiei a numit mai multe priorități de dezvoltare, dintre care una este o abordare de marketing mai aprofundată pentru promovarea produselor IT naționale. În particular, Kiril Gaburici a declarat că până acum Moldova încă nu are abilitățile necesare pentru a-și promova propriul produs. Prin urmare, eforturile comercianților trebuie să fie direcționate anume în această direcție.

Kiril Gaburici a numit, de asemenea, un alt aspect important al sarcinii impuse - lipsa specialiștilor IT, chiar dacă aproximativ o mie de tineri profesioniști sunt atrași pe acest segment de piață în fiecare an. Totuși, odată cu creșterea cererii pentru acest tip de servicii, acest număr nu este suficient.

O altă prioritate a strategiei desemnate Kiril Gaburici a numit sprijinul autorităților pentru inovarea digitală. În acest scop, educația digitală este introdusă în mod activ în curriculum. Cel mai cunoscut proiect este TwentyTu, în care autoritățile moldovenești, cu sprijinul financiar al partenerilor străini, intenționează să transforme domeniul educației astfel încât majoritatea studenților și elevilor să aibă acces la o educație profesională de înaltă calitate în domeniul IT.

Astfel, Strategia pentru îmbunătățirea competitivității sectorului IT în Moldova prevede o creștere a vânzărilor interne la nivelul de 45,8 milioane dolari, în timp ce acum această cifră este de aproximativ 33,5 milioane dolari. În același timp, întreprinderile autohtone vor fi motivate să aplice tehnologiile informaționale moderne în procesele de producție pentru a asigura și creșterea consumului intern.

0

110

Adaugă comentariu

Video

Oferte specialeNumai pentru vizitatorii Banci.org