CELE MAI BUNE CURSE
*CUMPĂRARE | VÂNZARE
USD
1.997
2.002
EUR
2.35
2.353
RUB100
3.18
3.2
BNM
20.08.2019
USD
17.61
EUR
19.56
RUB100
0.263
Bitcoin
10698$
Etherium
197.78$

UE va continua să acorde ajutor financiar Republicii Moldova: în viitorul apropiat bugetul național va fi suplinit cu 45 de milioane de euro

Până la sfârșitul anului 2016 bugetul Republicii Moldova va fi suplinit cu 45 de milioane de euro, fondurile vor fi alocate de Uniunea Europeană. Despre aceasta a declarat Johannes Hahn, comisarul european pentru politica de vecinătate și extindere a UE, în cadrul unei conferințe de presă de la Bruxelles, la care a participat și prim-ministrul Republicii Moldova, Pavel Filip.

Funcționarul european a transmis autorităților de la Chișinău felicitări în legătură cu aprobarea unui nou program de finanțare de la FMI. Acest acord presupune, de asemenea, posibilitatea primirii ajutorului financiar din partea Uniunii Europene și a Băncii Mondiale.

Cum a asigurat Johannes Hahn, banii vor fi alocați pentru susținerea reformelor, lupta cu corupția, depolitizarea instituțiilor de stat și reformarea sistemului bancar din Republica Moldova. De asemenea, oficialul a insistat pe asigurarea cooperării constructive între președintele nou ales al Republicii Moldova și guvern.

Din partea sa, Pavel Filip a menționat că, în capitala europeană el a venit să-și prezinte rezultatele angajamentelor asumate. În perioada în care el deține funcția de prim-ministru, s-au făcut pași importanți în îmbunătățirea climatului diplomatic, atât de necesar pentru dezvoltarea țării. Filip a dat asigurări că și în continuare va activa pe subiectul transformării și modernizării Republicii Moldova în toate privințele, iar anul viitor ar trebui să aducă țării stabilitate și creștere economică. În același timp, prim-ministrul a solicitat ajutorul UE și a îndemnat instituțiile Uniunii Europene, țările membre și Comisia Europeană să-i ofere în continuare Republicii Moldova sprijinul în promovarea și implementarea activă a reformelor.

La conferința de presă a fost abordată și problema privind alegerile prezidențiale. Potrivit lui Pavel Filip, actualul guvern are ca obiectiv îmbunătățirea organizării procesului electoral. Totodată aceste alegeri au constituit o lecție pentru depășirea "febrei electorale". Într-o conversație cu noul președinte Filip a subliniat că guvernul tinde spre o colaborare fructuoasă, continuarea reformelor și modernizarea statului pe drumul său european.

Privind Acordul de asociere cu UE, Pavel Filip a declarat că guvernul Republicii Moldova este responsabil de punerea în aplicare a acestuia. Prin urmare, procesul de integrare europeană a țării noastre poartă un caracter ireversibil, în pofida dificultăților aparente periodic.

158
100
Tema zilei
Rata amortizorului anticiclistic a fost menținută la 0% - BNM
Conform deciziei Comitetului Executiv al Băncii Naționale, rata amortizorului anticiclic pentru expunerea de credite pentru Republica Moldova a fost...
100
0
Citește mai departe
Banca Națională introduce în circulație o nouă monedă jubiliară cu o valoare nominală de 10 lei
Începând cu 16 august 2019, Banca Națională a Moldovei a lansat o nouă monedă metalică cu o valoare nominală de 10 lei. Emisiunea monedei aniv...
100
0
Citește mai departe
Volumul tranzacțiilor fără numerar cu cardurile bancare în Moldova continuă să crească
Potrivit Băncii Naționale a Moldovei, volumul plăților cu carduri bancare în țară continuă să crească. În același timp, ponderea lor în s...
100
0
Citește mai departe