Încă 44 de antreprenori din Moldova vor deveni beneficiarii finanțării în cadrul programului «PARE 1 + 1"


În cadrul programului de atragere a banilor în economia națională «PARE 1 + 1" încă 44 de antreprenori din Moldova vor beneficia de finanțare pentru proiectele sale, în sumă totală de 8,42 milioane de lei. Decizia a fost luată de către Comitetul de supraveghere pentru punerea în aplicare a acestui program.

Conform raportului oficial al Ministerului Economiei, contribuția proprie la finanțarea beneficiarilor va fi de 24,34 milioane de lei, iar în plan este crearea aproape a 140 de locuri de muncă. De asemenea, este menționat faptul că 68% dintre beneficiari intenționează să-și realizeze proiectele în domeniul agriculturii, 10 antreprenori – în sectorul de servicii, și 4 antreprenori – în domeniul prelucrării.

După cum s-a menționat în raportul, întocmit de Organizația pentru promovarea întreprinderilor mici și mijlocii (ODIMM), mai mult de 55% dintre beneficiarii finanțării preferă să utilizeze fondurile pentru a extinde producția, în timp ce restul 45% își vor îndrepta resursele bănești pentru inițierea noilor afaceri. În acest caz, 23 de proiecte vor fi puse în aplicare de către lucrătorii migranți, care au câștigat bani în străinătate și s-au întors în Moldova. Punerea în aplicare a încă 21 de proiecte va cădea pe umerii rudelor acestora. De asemenea, s-a constatat că, doar șase întreprinderi au fost selectate în Chișinău, restul beneficiarilor sunt din 15 raioane, preselectiv din zonele rurale. De la începutul acestui an au fost semnate aproximativ 70 de acorduri privind finanțarea programului «PARE 1 + 1" pentru o sumă totală de 14 milioane de lei.

Directorul ODIMM Julia Yabanzhi a subliniat faptul că pentru realizarea programului «PARE 1 + 1" în bugetul pentru acest an au fost incluse, precum și anul trecut – 40 de milioane de lei.

Reamintim că programul «PARE 1 + 1" a fost lansat în anul 2010 și a fost calculat pentru o perioadă de 5 ani, după care, în 2015 a fost extins până în 2018. Participanți pot deveni lucrătorii migranți și/sau membrii familiilor lor, care doresc să investească în propria lor afacere. Programul este prevăzut pentru furnizarea fondurilor bănești pentru inițierea și dezvoltarea în continuare a propriei afaceri pe întreg teritoriul Republicii Moldova, iar finanțarea se efectuează la rata de 1 leu pentru fiecare leu investit de antreprenor, dar nu mai mult de 200 mii de lei.

0

129

Adaugă comentariu

Video

Oferte specialeNumai pentru vizitatorii Banci.org