Chiar și supravegherea specială a Băncii Naționale nu a putut preveni acumularea de către două instituții bancare a datoriilor uriașe pe creditele nep


Ca urmare a acordării creditelor neperformante "Moldindcombank" și "Victoriabank" au întrecut recordul la acumularea datoriilor. Procesul de eliberare a creditelor neperformante nu a fost oprit chiar și după ce instituțiile financiare au fost plasate sub supravegherea specială a Băncii Naționale a Moldovei.

Pînă în prezent, autoritățile moldovenești sînt îngrijorate de faptul că "Moldindcombank" și "Victoriabank", chiar și sub supravegherea Băncii Naționale au continuat să ofere împrumuturi irambursabile, ceea ce eventual poate duce la un final similar celuia din băncile comerciale "Banca de Economii", Banca Socială "și" Unibank ".

Potrivit datelor Băncii Naționale a Moldovei, la sfîrșitul lunii mai 2016, volumul creditelor neperformante în BC "Victoriabank" a constituit 1.514 miliarde de lei. Această cifră depășește de două ori valoarea înregistrată în ianuarie 2016, soldul datoriilor de credite fiind  - 689 de milioane de lei.

În același timp, soldul curent al creditelor neperformante în "Victoriabank" depășește valoarea creditelor neperformante, publicată de "Banca de Economii" cu o lună înainte de a fi luată decizia despre lichidarea acetei bănci comerciale. Riscul de non-întoarcere a datoriilor în "Victoriabank" este de 124.51%.

În banca comercială "Moldindcombank" valoarea creditelor neperformante se ridică în luna mai 2016 la 1,341 de miliarde de lei, ajungând la 87,9% din capitalul normativ total al băncii.

Potrivit experților, piața financiar-bancară a Republicii Moldova este amenințată de o nouă criză, iar riscul furtului din sectorul bancar se menține. Aceasta a fost  unul din motivele pentru care Banca Mondială a refuzat să sprijine financiar bugetul Republicii Moldova.

Începând cu iunie 2015 cele mai mari bănci comerciale "Moldova-Agroindbank", "Victoriabank" și "Moldinconbank" au fost plasate sub supravegherea specială a Băncii Naționale din Moldova în vederea prevenirii în aceste instituții bancare a situației similare cu cea de la "Banca de Economii", "Banca Socială" și " Unibank ". De asemenea, autoritățile moldovenești încearcă să prevină „distrugerea” altor bănci prin retragerea din sistemul bancar a resurselor financiare. Supravegherea specială "Moldindcombank" și "Victoriabank" va dura pînă la clarificarea completă a situației din sectorul bancar.

0

133

Adaugă comentariu

Video

Oferte specialeNumai pentru vizitatorii Banci.org