Joi, 15 noiembrie, la Chișinău a avut loc un forum bancar, organizat de Liga Bancherilor în parteneriat cu Fundația Sud-Est Europeană EU4Business. Tema forumului este "Republica Moldova: Tendințe bancare și dezvoltare economică”.
La eveniment au participat reprezentanții comunității bancare din Moldova, instituțiilor de afaceri și guvernamentale, precum și mai mulți experți financiari străini. Obiectul discuției a fost evoluția dezvoltării organizațiilor bancare în contextul cerințelor mai stricte impuse de autoritățile de reglementare după depășirea crizei financiare din 2008. Potrivit experților, a fost posibil să se facă față efectelor acestei crize grație sprijinului financiar al fiecărui stat, care a furnizat resursele în timp pentru valorificarea instituțiilor financiare cu un scop, și anume - menținerea lichidității acestora.
De asemenea, experții internaționali nu au exclus probabilitatea unei noi crize financiare în 2020, dar este încă imposibil să se prevadă de unde va apărea și cum va afecta băncile și sistemul bancar pe scară globală.
În special, potrivit lui Istvan Lengyel, secretarul general al Asociației Băncilor din Europa Centrală și de Est, responsabilitatea pentru crizele din bănci o poartă nu numai însuși instituțiile financiare, ci și autoritățile de reglementare. În acest context, există o înăsprire semnificativă a unor dispoziții și politici de reglementare de către băncile centrale în ceea ce privește instituțiile de creditare. Unul dintre domeniile prioritare a fost implementarea de către bănci a recomandărilor Basel III, în timp ce actualmente se dezvoltă un nou set de reglementări, care vor fi afișate în Basel IV.
În plus, forumul a anunțat noi cerințe privind procedurile de conformare a riscurilor, deoarece băncile înregistrează o tendință de reducere a profitabilității. Unul dintre factorii care au stat la baza acestei tendințe a fost investiția în IT și dezvoltarea sferei electronice. În același timp, numai 20-30% din investițiile efectuate sunt direcționate spre dezvoltarea directă a băncilor în sine, iar majoritatea fondurilor sunt utilizate pentru a dezvolta sectoarele desemnate cu scopul îndeplinirii cerințelor autorităților de reglementare. Acesta este motivul pentru care băncile se confruntă acum cu sarcina dificilă de a crește simultan volumul de împrumuturi către sectorul real al economiei și de a exacerba cerințele pentru nivelul de risc al acestui tip de finanțare propus de autoritățile de reglementare.
În partea finală a forumului bancar, experții internaționali au prezentat un număr de consilii, conform cărora managerii și structura acționarilor băncilor ar trebui să aleagă un model de dezvoltare a afacerilor care să corespundă cel mai bine guvernării corporative de calitate.