Poland.Business Harbour - программа для переезда в Польшу для сектора IT
CELE MAI BUNE CURSE
*CUMPĂRARE | VÂNZARE
USD
1.997
2.002
EUR
2.35
2.353
RUB100
3.18
3.2
BNM
21.01.2022
USD
18.05
EUR
20.47
RUB100
0.235
Bitcoin
Etherium

Parlamentul European va examina posibilitatea acordării asistenței microfinanciare a Republicii Moldova

Marți, pe 3 octombrie, la audierile privind situația din Republica Moldova la Strasbourg, Parlamentul European a decis ca în viitorul apropiat să examineze acordarea asistenței financiare pentru țara noastră în luna noiembrie a anului curent.

Așa cum a menționat deputatul Partidului Popular European, Cristian Preda, parlamentul Moldovei nu a ascultat recomandările Comisiei de la Veneția, și a aprobat un sistem electoral mixt. Acesta a fost numit "nedorit" de majoritatea instituțiilor europene. Potrivit europarlamentarului, o astfel de soluție este avantajoasă în prezent pentru elita politică aflată la putere, în special pentru Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon și președintele Partidului Democrat Vlad Plahotniuc, care ar fi dispuși să preia puterea politică în țară. Prin urmare, Cristian Preda a declarat că finanțarea Uniunii Europene va fi disponibilă Republicii Moldova numai dacă toate recomandările instituțiilor europene vor fi implementate în mod clar.

Pe de altă parte, Viktor Boștinaru, membru al Alianței Progresiste a Socialiștilor și Democraților, este în favoarea acordării asistenței financiare Moldovei, de care țara are nevoie acum mai mult ca niciodată. El a subliniat, că guvernul moldovean sub conducerea lui Pavel Filip realizează succese vizibile în depășirea crizei din 2015 și îndeplinește toate punctele specificate în Acordul de asociere al Republicii Moldova cu Uniunea Europeană. Prin urmare, țara are nevoie de injecții financiare pentru a pune în aplicare întregul complex de reforme planificate.

În același timp, deputatul Alianței Liberalilor și Democraților pentru Europa Petras Austrevichus, a declarat că autoritățile moldovene nu ar trebui să aștepte ajutorul Bruxelles-ului în rezolvarea problemelor din țară, ci pe cont propriu să încerce să ajungă la un consens politic. De asemenea, parlamentarul a subliniat că până în prezent Uniunea Europeană are suficiente dovezi că corupția continuă să crească în Moldova. În plus, faptul că dosarele penale sunt constituite din motive politice este, de asemenea, alarmant. La rândul său, această stare de lucruri nu poate contribui la creșterea încrederii partenerilor europeni în Republica Moldova.

Deputatul PPE Siegfried Mureshan a exprimat, de asemenea, un punct de vedere similar. În special, el a menționat, că votând pentru un sistem electoral mixt, majoritatea parlamentară a pierdut complet încrederea partenerilor europeni. În opinia sa, îmbunătățirea situației va fi posibilă doar la executarea condițiilor stricte propuse de către Uniunea Europeană pentru a asigura viteza și eficiența punerii în aplicare a reformelor, care au ca scop îmbunătățirea condițiilor de viață ale cetățenilor moldoveni. Astfel, Moldova va putea să se bazeze pe asistență financiară doar dacă respectă cu strictețe recomandările Comisiei de la Veneția și ale altor instituții europene.

Reamintim că, la 4 iulie 2017 Parlamentul European a aprobat decizia de a acorda Republicii Moldova asistență financiară în valoare de 100 de milioane de euro pentru perioada anilor 2017-2018. Din această sumă 60 de milioane de euro urmau să fie primite sub formă de împrumuturi, iar restul 40 de milioane de euro sub formă de subvenții. Pentru adoptarea acestei decizii au votat 575 de deputați, contra  - 76, iar 46 s-au abținut. În plus, trebuie remarcat faptul că Parlamentul European a făcut o recomandare fără echivoc autorităților moldovenești de a refuza la schimbarea sistemului electoral în actuala situație politică. Cu toate acestea, în pofida recomandărilor Comisiei de la Veneția, Parlamentul Republicii Moldova a adoptat totuși schimbările la Codul Electoral.

533
100
Tema zilei
Veaceslav Ioniță: Investițiile migranților în imobiliare și demonopolizarea exporturilor va putea salva piața valutară și balanța comercială a Moldove
După cum a menționat expertul IDIS Viitorul Veaceslav Ioniță în cadrul programului „15 Minute de realism economic”, în ultimul an, cifrele d...
100
0
Citește mai departe
Acțiunile Energbank scoase în vânzare la Bursa de Valori din Moldova
Banca comercială „Energbank” a scos la vânzare 83 de mii de acțiuni obișnuite înregistrate de clasa I. Prețul de pornire este de 212,42 lei...
100
0
Citește mai departe
CNPF intenționează să reducă la minimum riscurile supraîndatorării populației
Comisia Națională pentru Piața Financiară a propus examinarea proiectului de modificări ale actelor legislative referitoare la activitățile org...
100
0
Citește mai departe