Uniunea Europeană a încetat emiterea bancnotelor cu nominalul 500 de euro


Potrivit unui raport oficial al Agenției Bloomberg, băncile centrale ale statelor membre ale Uniunii Europene au încetat complet să emită bancnote în valoare de 500 de euro. Principalul motiv al acestei decizii îl constituie utilizarea frecventă a acestor facturi în scopuri criminale, mai degrabă decât în ​​comerțul cu amănuntul.

De asemenea, agenția internațională raportează că, în ianuarie, aproape toate țările UE au încetat să emită bancnote cu valoarea nominală de 500 de euro. Emisia lor a fost efectuată doar de Germania și Austria - până pe 26 aprilie a acestui an.

Potrivit experților, retragerea din circulație a bancnotelor de 500 de euro a fost precedată de identificarea numeroaselor fapte de utilizare a acestora în scopuri criminale, în special în timpul așa-numitelor tranzacții de bani subțire, pentru finanțarea terorismului sau plata pentru furnizarea substanțelor interzise.

În același timp, bancnotele cu valori nominale de 500 de euro vor continua să fie utilizate ca mijloace de plată, care vor circula și în băncile comerciale.

Conform datelor furnizate de Banca Centrală Europeană, în ianuarie 2019, în circulație au fost circa 521 milioane de bancnote denominate, iar valoarea lor totală a depășit 260,5 miliarde de euro.

Reamintim că, emisiunea de bancnote în valori nominale de 500 euro a fost efectuată din momentul introducerii monedei unice europene în circulație în numerar - de la 1 ianuarie 2002.

0

43

Adaugă comentariu

Video

Oferte specialeNumai pentru vizitatorii Banci.org