Uniunea Europeană îi va oferi Republicii Moldova încă 138 milioane de euro pentru punerea în aplicare a mai multor proiecte sociale


Uniunea Europeană și-a exprimat disponibilitatea de a-i acorda Moldovei un grant în valoare de 138 milioane de euro. Fondurile vor fi utilizate pentru finanțarea unei serii de proiecte în cadrul Programului Operațional Comun Bazinul Mării Negre 2014-2020, precum și Programului Operațional Comun România-Moldova 2014-2020. Programele au fost aprobate de Guvernul Republicii Moldova, Comisia Europeană, Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrația Publică din România.

Guvernul Moldovei a aprobat deja deciziile relevante privind semnarea acordurilor de mai sus. După cum s-a afirmat de către reprezentanții autorităților executive de la Chișinău, primul acord prevede alocarea fondurilor sub forma unui grant în valoare de 49 milioane de euro, care vor fi utilizate pentru a finanța beneficiarii proiectului din Republica Moldova, România, Bulgaria, Grecia, Turcia, Ucraina, Armenia și Georgia. Proiectele includ norme de îmbunătățire a standardelor de viață ale cetățenilor din țările care fac parte din bazinul Mării Negre, printr-o creștere economică stabilă, precum și susținerea eforturilor de protecție a mediului. Programul include, de asemenea, măsuri pentru promovarea întreprinderilor mici și mijlocii, cooperarea în domeniul protecției mediului, precum și reducerea emisiilor de moloz în regiunile desemnate.

În conformitate cu cel de-al doilea acord, vor fi alocate 89,1 milioane de euro pentru finanțarea beneficiarilor din Moldova și România, proectele cărora au ca scop îmbunătățirea și dezvoltarea relațiilor dintre regiunile de frontieră ale celor două țări. Proiectele includ activități comune în domeniul educației, protecției și păstrării obiectivelor cu valoare istorică, menținerii securității la frontiera de stat.

Cu toate acestea, ambele Acorduri prevăd co-finanțarea activităților proiectului – pentru a primi subvențiile beneficiarii vor trebui să investească și fondurile proprii. Cota de participare a fiecărui beneficiar va fi de 10%. Acordul va fi semnat de către Guvernul Republicii Moldova pe data de 12 decembrie a acestui an. După aceasta documentele urmează să fie trimise pentru ratificare în Parlament.

0

140

Adaugă comentariu

Video

Oferte specialeNumai pentru vizitatorii Banci.org