Expert-Grup: Europa continuă să-și consolideze poziția de partener comercial al Moldovei


După cum menționează expertul Centrului Analitic Independent Expert-Grup, Vadim Gumene, remarcă că, de la semnarea Acordului privind Asocierea Republicii Moldova cu UE, temerile unor sceptici nu s-au adeverit. În plus, ponderea exporturilor moldovenești în zona UE continuă să crească.

În special, expertul a subliniat că au trecut patru ani de la intrarea în vigoare a Acordului privind asocierea Moldovei cu UE. Pentru țară, această perioadă era plină de probleme interne și externe, motiv pentru speculații privind semnarea documentelor.

În același timp, expertul constată că statisticile arată contrariul: volumul exporturilor către UE a crescut cu 22% în ultimii patru ani, iar UE și-a consolidat în mod semnificativ poziția ca unul din principalii parteneri comerciali ai Republicii Moldova, ajungând la această etapă la indicatorul de 69%.

În ceea ce privește speculațiile care au apărut în anumite cercuri cu privire la afluxul masiv de bunuri europene pe piața moldovenească, urmat de deplasarea produselor locale - acestea nu s-au materializat. Dimpotrivă, pentru perioada indicată, s-a înregistrat o scădere a importurilor de produse agricole cu 4%, iar a produselor industriale - cu 15%.

Vadim Gumene a subliniat de asemenea că, datorită liberalizării comerțului, s-a produs un impact pozitiv asupra calității produselor agricole, ceea ce a determinat creșterea volumelor de producție - cu mai mult de 40%. Beneficiul maxim, conform expertului, va fi atins numai dacă eforturile în punerea în aplicare a acordurilor specificate vor fi consolidate.

0

120

Adaugă comentariu

Video

Oferte specialeNumai pentru vizitatorii Banci.org