CELE MAI BUNE CURSE
*CUMPĂRARE | VÂNZARE
USD
1.997
2.002
EUR
2.35
2.353
RUB100
3.18
3.2
BNM
22.07.2019
USD
17.57
EUR
19.74
RUB100
0.279
Bitcoin
10257$
Etherium
216.29$

Expert-Grup: starea bună a sistemului bancar în Moldova persistă în continuare

Săptămâna trecută, experții Centrului Analitic Independent ”Expert-Grup” au prezentat o evaluare a eficienței bancare. Datele prezentate în raport arată că situația financiară a sistemului bancar a fost menținută de la începutul acestui an la un nivel bun.

Conform informațiilor furnizate, ratingul eficienței bancare a fost condus de trei bănci: Moldova-Agroindbank (MAIB), Mobiasbancă și Moldindconbank (MICB). În comparație cu lunile precedente, încă două bănci - ProCreditBank și BCR Chișinău - au înregistrat rezultate înalte pe acest indicator. În același timp, gradul de adecvare a capitalului în sectorul bancar al Republicii Moldova este de 30%, iar lichiditatea băncilor este semnificativ mai mare decât limitele stabilite de autoritatea de reglementare, ceea ce mărește riscul unor costuri neplanificate.

Experții observă că băncile comerciale continuă să acumuleze profituri datorită spread-ului mare, diferențelor de curs valutar și aplicării active a instrumentelor de politică monetară oferite de Banca Națională a Moldovei. Potrivit datelor prezentate de autoritatea de reglementare pentru primul trimestru al anului 2018, profitul băncilor din Moldova a atins 555,4 milioane lei. Pierderile în valoare de 118 milioane de lei au fost înregistrate doar de o singură bancă - Eximbank. Motivul a fost restructurarea activelor instituției financiare și trecerea acestora la noi acționari.

O atenție deosebită a fost acordată activității de creditare a băncilor din Moldova. În această direcție s-a înregistrat o creștere nesemnificativă: la sfârșitul lunii aprilie a acestui an, volumul total al creditelor de consum a atins 32,5 miliarde lei, ceea ce reprezintă cu 200 milioane lei mai mult față de luna precedentă. Dar, după lansarea programului guvernamental "Prima casă", volumul împrumuturilor acordate persoanelor fizice pentru achiziționarea de locuințe a crescut cu 80 de milioane de lei într-o perioadă scurtă de timp.

Potrivit experților, calitatea portofoliului de credite al băncilor din Republica Moldova continuă să se îmbunătățească, menținând în același timp un nivel adecvat de acoperire a rezervelor. Până la sfârșitul lunii aprilie 2018, ponderea creditelor problematice a scăzut pe întregul sistem la o medie de 15,6%.

1303
100
Tema zilei
Banca Națională a Moldovei a majorat rata de bază la principalele instrumente ale politicii monetare
Conform deciziei Comitetului executiv al Băncii Naționale a Moldovei, rata de bază apentru principalele operațiuni de politică monetară a fost m...
100
0
Citește mai departe
BNM a prezentat Raportul privind activitatea pentru anul 2018: nivelul creditelor neperformante continuă să scadă
Miercuri, 17 iulie, Octavian Armașu, care ocupă funcția de guvernator al Băncii Naționale a Moldovei, a prezentat Comisiei parlamentare pentru ec...
100
0
Citește mai departe
Prețul acțiunilor Moldova Agroindbank a înregistrat un nou record - 2501 lei pe acțiune
Saptamâna trecută, valoarea acțiunilor celei mai mari bănci comerciale din țară, Moldova Agroindbank, a atins un nou record istoric, oprindu-se...
100
0
Citește mai departe