Expert-Grup: MAIB, Mobiasbancă, Moldindcombank își păstrează poziția de lideri ai sistemului bancar al Republicii Moldova


Studiul centrului analitic independent «Expert-Grup» «Evaluarea eficienței băncilor - mai, 2018" , constată că liderii permanenți ai sistemului bancar din Republica Molova sunt trei bănci: Moldova Agroindbank (MAIB), Mobiasbancă - Groupe Societe Generale si Moldindcombank.

Clasificarea băncilor a fost efectuată de specialiștii Expert-Grup pe următoarele criterii:

  • Calitatea și volumul activelor, depozitelor și împrumuturilor
  • Rentabilitatea capitalului
  • Ponderea activelor nefavorabile
  • Evaluarea riscului.

În special, experții au constatat faptul că MAIB, Mobiasbancă și Molindconbank au cea mai mare cantitate de active, cea mai înaltă rentabilitate a capitalului propriu, cel mai mare portofoliu de credite. De asemenea, aceste instituții financiare depășesc performanțele altor bănci comerciale după principalii indicatori de piață.

Pe criteriul de durabilitate a capitalului propriu au fost recunoscuți lideri BCR Chișinău, Eximbank și EuroCreditBank, după calitatea activelor - FinComBank, Mobiasbanca și EuroCreditBank, după lichiditate - Victoriabank, Eximbank și BCR Chișinău.

Printre băncile cu un potențial înalt, experții au remarcat ProCreditBank și BCR Chișinău. În aceste bănci, eficiența este în creștere, acestea își câștigă activ ratingul.

În același timp, sistemul înregistrează o creștere a activității de creditare a băncilor, care, cu toate acestea, nu este suficient pentru a îmbunătăți „funcția de intermediere financiară." Deci, la sfârșitul lunii mai a acestui an, volumul total al creditelor acordate de băncile din Moldova s-au ridicat la 32,7 miliarde de lei, în timp ce cu o lună mai devreme rata a fost mai redusă cu 200 de milioane de lei. În mod avantajos, creșterea creditului este asociată cu o creștere a ponderii creditelor ipotecare, ca urmare a punerii în aplicare a programului de stat „Prima Casa“.

0

245

Adaugă comentariu

Video

Oferte specialeNumai pentru vizitatorii Banci.org