Expert-Grup: în 2019, economia moldovenească va trebui să facă față mai multor sarcini importante


După cum constată experții Centrului Analitic Independent Expert-Grup în studiul lor, în anul 2019, economia moldovenească se poate confrunta cu mai multe probleme simultan, iar soluția celei mai importante dintre acestea ar trebui să fie menținerea stabilității sistemului financiar de stat cu costuri economice minime.

Printre principalele "primejdii" pentru economie, experții au numit frauda bancare pânî când nedescoperită și viitoarele alegeri parlamentare și locale. Astfel, potrivit experților, cheltuielile mari și tulburarea lor în primăvara acestui an ar putea duce la destabilizarea sistemului financiar de stat.

În special, experții consideră că, în acest stadiu, trebuie făcute anumite modificări în buget, ceea ce ar permite păstrarea cel puțin a creșterii economice mici înregistrate în ultima perioadă în Republica Moldova.

De asemenea, printre opțiunile de soluție, experții din Expert-Grup au menționat îmbunătățirea relațiilor cu partenerii de dezvoltare. Astfel, potrivit experților, accentul principal al autorităților moldovenești ar trebui să fie reluarea relațiilor financiare cu Uniunea Europeană, precum și punerea în aplicare a prevederilor Memorandumului cu Fondul Monetar Internațional. În acest context, Guvernul Republicii Moldova ar trebui să vizeze finalizarea principalelor reforme inițiate și respectarea deplină a prevederilor Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană.

În plus, cercetătorii din centrul de analiză Expert-Grup au atras atenția asupra unui alt aspect important - extinderea complexului hidroenergetic de pe Nistru de către Ucraina, care reprezintă o amenințare atât pentru securitatea economică, cât și pentru securitatea energetică a Republicii Moldova. În consecință, pe această temă, guvernul moldovean ar trebui să aibă o atitudine mai puternică și mai activă față de partea ucraineană.

0

118

Adaugă comentariu

Video

Oferte specialeNumai pentru vizitatorii Banci.org