Expert-Grup: după publicarea celui de-al doilea raport KROLL apar mai multe întrebări către autoritățile Republicii Moldova


Banca Națională a Moldovei a publicat sinteza raportului KROLL-2, care, potrivit experților Centrului Analitic Independent «Expert-Grup», ridică mai multe întrebări către autoritățile moldovenești, în special despre acțiunile lor în perioada comiterii fraudei, în rezultatul căreia s-a produs furtul unui miliard de dolari din trei bănci comerciale.

Astfel, în studiul său experții au remarcat absența în documentul companiei KROLL a specificării numelor participanților la frauda bancară. Ca și înainte, numai numele lui Ilan Shor apare în cel de-al doilea raport. De asemenea, nu sunt menționate acțiunile autorităților și ale Băncii Naționale în ceea ce ține de scoaterea banilor din băncile cu probleme – Banca de Economii, Banca Socială și Unibank. În special, rămâne deschisă întrebarea, de ce autoritatea de reglementare nu a stabilit asupra acestor bănci regimul special de gestiune, așa cum prevede legea.

O altă întrebare deschisă este modul în care au fost utilizate creditele acordate băncilor cu probleme de către Banca Națională sub garanții guvernamentale. Experții consideră că anume întoarcerea împrumuturilor și depozitelor îndoielnice ale Băncii de Economii, Băncii Sociale și Unibank a condus la furtul miliardului.

În același timp experții grupului Expert-Grup notează că criza a început în Banca de Economii încă în 2012, când acționarii băncii au fost înlocuiți de persoanele afiliate escrocilor. Cu toate acestea, nici autoritățile, nici Banca Națională nu au întreprins acțiuni adecvate, deși știau despre pregătirile fraudei, deoarece cazul se referea la una dintre cele mai mari bănci din Republica Moldova.

Specialiștii de la Expert-Grup au subliniat spre finalul cercetărilor sale că, dacă autoritățile moldovenești ar fi reacționat la timp, criza bancară și economică ar putea fi evitată. Cu toate acestea, până în prezent "perioada anilor 2012 - 2014 rămâne o pagină întunecată a istoriei, cu o mare ambiguitate pentru societatea moldovenească".

0

294

Adaugă comentariu

Video

Oferte specialeNumai pentru vizitatorii Banci.org