Cheltuielile lunare ale populației din Republica Moldova, ca și până acum, depășesc veniturile


Potrivit datelor furnizate de Biroul Național de Statistică, veniturile medii lunare ale cetățenilor moldoveni în al treilea trimestru al anului 2017 s-au ridicat la 2224.4 lei pe lună, ceea ce este echivalent cu 127 dolari SUA. În comparație cu aceeași perioadă a anului trecut, acest indicator este mai mare cu 6,9%. În același timp, se remarcă faptul că, ținând seama de nivelul inflației, exprimarea reală a veniturilor lunare ai cetățenilor Republicii Moldova a rămas practic neschimbată.

Principala sursă de venit a populației este salariul – pentru ultimul an, cota sa în structura veniturilor a crescut cu 1,9%, ajungând la 43,5% până la sfârșitul perioadei de raportare. Pe a doua poziție sunt prestațiile sociale – 25,8%, majorate cu 1,5%. După acestea urmează remiterile bănești din străinătate – ele reprezintă o cotă de 14,6%, care este mai mică decât în ​​aceeași perioadă a anului trecut cu 1,5%.

În același timp, se remarcă faptul că locuitorii satelor au un venit cu 1,3 ori sau 555,7 lei mai mic decât locuitorii din mediul urban. Ponderea salariilor este de asemenea diferită: 29,2% și, respectiv, 57,8%. Totodată, raportul dintre beneficiile sociale și remitențele este opus – 8,3% și 24,8%, respectiv 21,1% și 26,7%.

Cheltuielile medii lunare ale cetățenilor moldoveni au depășit veniturile în trimestrul III al acestui an cu 77 de lei. Valoarea medie a cheltuielilor de consum a constituit astfel 2301 lei, ceea ce echivalează cu + 4,6% sau -2,6% (luând în considerare inflația curentă) pe cap de locuitor.

În diagrama costurilor cea mai mare parte a cheltuielilor le-au reprezentat produsele alimentare – 43%, pentru întreținerea locuințelor și achitarea serviciilor comunale moldovenii au cheltuit 19,8%, pentru achiziționarea îmbrăcămintei și încălțămintei – 10,8%, în timp ce pentru menținerea sănătății și tratament – doar 5,7%.

0

206

Adaugă comentariu

Video

Oferte specialeNumai pentru vizitatorii Banci.org