CELE MAI BUNE CURSE
*CUMPĂRARE | VÂNZARE
USD
1.997
2.002
EUR
2.35
2.353
RUB100
3.18
3.2
BNM
23.07.2019
USD
17.55
EUR
19.69
RUB100
0.278
Bitcoin
10089$
Etherium
212.85$

Finanțarea pentru sectorul sănătății publice al Republicii Moldova va fi redusă de Banca Mondială de 10 ori

Incapabilitatea Ministerului Sănătății de a-și realiza sarcinile a devenit principala cauză a pierderii încrederii structurilor financiare internaționale în Republica Moldova. Despre aceasta relatează în postarea sa de pe o rețea de socializare Vladimir Odnostalco, deputat PSRM.

În conformitate cu anunțul făcut de Banca Mondială, Moldova va primi doar 1.97 milioane lei în loc de 18,6 milioane de euro preconizate anterior. Fondurile urmau să fie transferate sectorului sănătății în vederea modernizării acestuia. Decizia de a reduce finanțarea de către Banca Mondială a fost luată după ce autoritățile nu au reușit să asigure atingerea obiectivelor de dezvoltare în domeniu, definite de partenerii internaționali financiari.

După cum a menționat deputatul, de la lansarea proiectului  în mai 2014, remitențele financiare urmau să fie transferate numai în cazul îndeplinirii unei serii de condiții stabilite de partenerii financiari. Printre obiectivele principale ale proiectului  se număra reducerea numărului de fumători printre populație. Cu toate acestea, procentul în acest domeniu a rămas la cotația din 2014 - 25,3%. Acest lucru a condus la pierderea țării noastre a 2,7 milioane de lei, motivul  este – nerespectarea sarcinilor menționate anterior. Guvernul trebuia, de asemenea, să coordoneze activitățile instituțiilor de sănătate în ceea ce privește luarea sub supraveghere a bolnavilor care suferă de hipertensivitate. Situatia este similară cu cea menționată anterior: din 2014 cifra a rămas neschimbată - 4.10% din numărul total de pacienți. O altă provocare pentru guvern a fost numărul nediminuat de pacienți internați cu boli acute. Rata precedentă nu s-a schimbat: la 100 de persoane le revin  17,6 spitalizari.

Potrivit declarațiilor lui Odnostalco, nivelul ireductibil a bolilor acute nu a oprit autoritățile moldovenești să "supra-îndeplinească cerințele partenerilor europeni": numărul de paturi pentru acești pacienți a fost redus de la 17586 la 14207 de unități. În același timp, cerința Băncii Mondiale a fost reducerea pînă la 15.000 de locuri de spitalizare. În acest context, țara noastră a înregistrat închiderea a mai multor instituții medico-sanitare, explicația autorităților moldovene fiind nedorința medicilori de a mai activa în țară.

"De asemenea, implementarea reformelor a eșuat și în alte domenii a sănătății, precum revizuirea strategiilor funcționării spitalelor și a sistemului de plăți, în funcție de complexitatea fiecărui caz de tratament, înființarea Spitalului Universitar și introducerea unui sistem de management general pentru spitalele din capitală," - a spus deputatul.

152
100
Tema zilei
Compania de asigurări Moldasig va fi controlată de autoritatea de reglementare
Conform deciziei Consiliului de administrație al Comisiei Naționale a Pieței Financiare din 22 iulie 2019, agenția a preluat controlul asupra soci...
100
0
Citește mai departe
Banca Națională a Moldovei a majorat rata de bază la principalele instrumente ale politicii monetare
Conform deciziei Comitetului executiv al Băncii Naționale a Moldovei, rata de bază apentru principalele operațiuni de politică monetară a fost m...
100
0
Citește mai departe
BNM a prezentat Raportul privind activitatea pentru anul 2018: nivelul creditelor neperformante continuă să scadă
Miercuri, 17 iulie, Octavian Armașu, care ocupă funcția de guvernator al Băncii Naționale a Moldovei, a prezentat Comisiei parlamentare pentru ec...
100
0
Citește mai departe