Construcția gazoductului Ungheni-Chișinău va fi finanțată de Banca Europeană de Investiții și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare


Republica Moldova va primi de la Banca Europeană de Investiții și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare un credit în valoare de 41 de milioane de euro. Mijloacele vor fi direcționate pentru construcția gazoductului Ungheni-Chișinău, cu o lungime de 120 de kilometri. Acordurile corespunzătoare între organizațiile financiare internaționale și guvernul Republicii Moldova au fost semnate la Chișinău pe 19 decembrie 2016. De asemenea, țării noastre îi va fi oferit un grant din partea Uniunii Europene în valoare de 10 milioane de euro.

Inițial destinația surselor financiare este întreprinderea de stat "Vestmoldgaz". Această companie va fi responsabilă pentru construirea și exploatarea conductei de gaze și a interconectorului, situat între cele două maluri ale Prutului.

După cum a declarat ambasadorul uniunii Europene în Republica Moldova, Pirkka Tapiola, din partea sa UE este gata să acorde tot sprijinul necesar în realizarea acestui proiect strategic. Astfel, se va consolida securitatea energetică a țării și va crește competitivitatea pieței energetice, în general.

În același timp, vice-președintele BEI, Yan Vapaavuory, a menționat că construcția noului gazoduct va asigura în continuare țării noastre nu numai sporirea securității energetice, dar și liberalizarea pieței gazelor naturale, precum și integrarea ei  în sistemul energetic al UE.

La rândul său, Dumitru Gvindadze, directorul oficiului BERD în Republica Moldova, a subliniat avantajele țării noastre privind lansarea unui nou gazoduct, și anume: Moldova va avea acces la piețele Uniunii Europene, iar furnizorii străini de gaze naturale vor putea să stăpânească piața moldovenească. Astfel, se planifică diversificarea listei surselor de energie și sporirea concurenței în acest sector al economiei.

Susținerea financiară suplimentară va fi acordată și de Agenția Suedeză pentru dezvoltare și cooperare internațională. Pentru realizarea studiului de fezabilitate, care este dezvoltat de compania Fichtner GmbH, Suedia este gata să aloce guvernului din Moldova 600 mii de euro. Fondurile vor fi orientate spre evaluarea aspectelor tehnice, normative, de piață, economice, sociale și de mediu ale proiectului. În plus, Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare îi va acorda Republicii Moldova un grant în valoare de un milion de euro pentru realizarea proiectului, în calitate de sprijin legislativ și de reglementare.

0

218

Adaugă comentariu

Video

Oferte specialeNumai pentru vizitatorii Banci.org