Forma declarației privind veniturile persoanelor fizice în Moldova va fi schimbată. Când vor intra în vigoare noile amendamente?


Ministerul Finanțelor a prezentat pentru consultări publice un proiect de ordin privind aprobarea unei noi forme de declarație privind venitul personoanelor fizice. Documentul a fost corectat în contextul adoptării ultimelor modificări ale Codului Fiscal.

Pentru contribuabili, noul formular va fi aplicat în perioada 1 octombrie și 31 decembrie 2018. De asemenea, o cotă unică de impozit pe venit de 12% se va aplica de la 1 octombrie a acestui an pentru venitul personal care nu depășește 33 de milioane de lei, iar 18% - pentru veniturile care depășesc suma indicată. Anterior, valoarea plăților fiscale a fost de 7%.

De asemenea, potrivit noului proiect legislativ, până la 24 de milioane de lei va fi majorată mărimea scutirii personale anuale, în timp ce anterior aceasta constituia 11280 lei. Va crește și scutirea personală a participanților cu handicap care au luptat pentru integritatea teritorială a Republicii Moldova și în războiul din Afganistan - suma va crește de la 16.800 lei la 30.000 de lei, iar pentru fiecare persoană aflată la întreținere suma scutirii va fi 3.000 de lei, în loc de 2520 lei, cât a fost până acum.

În plus, contribuabilii care nu au utilizat scutirile de taxe pentru perioadele anterioare pot face acest lucru acum. Totodată a fost exclusă cerința de a depune declarațiile fiscale obligatorii de la persoane fizice care au primit venituri din mai multe surse simultan. Calcularea contribuțiilor cu 2% din valoarea impozitului pe venit plătit se va desfășura până pe 30 aprilie 2019.

Consultările publice privind proiectul desemnat se vor încheia la 23 august.

0

181

Adaugă comentariu

Video

Oferte specialeNumai pentru vizitatorii Banci.org