Accentul principal în activitatea Agenției derecuperare a activelor va fi pus pe fondurile furate din sistemul bancar al Republicii Moldova


 Deputații moldoveni au propus înființarea Agenției pentru recuperarea bunurilor furate din sistemul bancar prin acțiunile frauduloase. Noul proiect de lege a primit deja o evaluare pozitivă din partea comisiei parlamentare privind drepturile, imunitățile și numirile în cadrul acesteia. Direcția preferințială a instituției, după cum au declarat autorii proiectului de lege, va fi restituirea fondurilor furate din sistemul bancar al Republicii Moldova.

Potrivit deputatului Partidului Democrat Sergiu Sârbu, crearea agenției, a cărei competență ar include restituirea bunurilor obținute prin fraudă, este necesară ca să nu mai apară întrebările în rândul comunității cu privire la termenii, persoanele și metodele prin care va fi rambursat miliardul furat.

Noua agentie va avea împuterniciri ale autorităților de urmărire penală, și se va subordona Centrului Național Anticorupție. Eforturile organizației se vor concentra pe restituirea bunurilor obținute prin intermediul schemelor criminale, activităților de spălare a banilor și a corupției atât în ​​Republica Moldova, cât și în străinătate. De asemenea, potrivit noului proiect de lege, blocarea activelor se va efectua prin aplicarea sechestrului judiciar sau înghețării acestora conform dispoziției corespunzătoare a Agenției.

Potrivit unui alt deputat, Ion Casian din PL, mecanismul de recuperare a activelor, folosit în present, este destul de complex și cere mult timp. Înființarea agenției va simplifica în mod semnificativ această procedură, deoarece eforturile acestei instituții se vor concentra anume pe returnarea bunurilor pierdute de către stat în urma acțiunilor frauduloase ale anumitor persoane.

În același timp, mai mulți deputați s-au opus unor prevederi ale proiectului. Astfel, Tudor Deliu de la PLDM a menționat că, chiar dacă noua agenție va fi independentă, CAN-ului îi rămân prea multe metode, princare această instituție poate exercita o presiune asupra acestei Agenții. În plus, bugetul Agenției pentru recuperarea activelor va fi, de asemenea, determinat de către Centrul Național Anticorupție, iar 3% din valoarea bunurilor confiscate vor fi deduse aceastei structuri.

0

102

Adaugă comentariu

Video

Oferte specialeNumai pentru vizitatorii Banci.org