Granturile pentru inițierea propriei afaceri devin mai accesibile pentru lucrătorii migranți – guvernul a mărit suma disponibilă 50 mii de lei


De acum lucrătorii migranți și rudeloe apropiate ale acestora, care sunt beneficiarii finanțării în cadrul programului pentru atragere a banilor în economia țării PARE 1 + 1, vor fi capabili să obțină din subvențiile guvernamentale în Moldova de până la 250.000 de lei în loc de 200 de mii de lei, stabilite mai devreme. Rezoluția corespunzătoare a fost adoptată de către Guvernul Republicii Moldova la propunerea experților internaționali în contextul asistenței financiare în cadrul Acordului privind inițierea zonei libere de comerț cu Uniunea Europeană. Banii pot fi folosiți de către beneficiari pentru a-și deschide, precum și a-și extindere afacerile proprii.

Autorii proiectului remarcă, că aceste modificări sunt necesare, în primul rând, pentru că de la începutul lansării proiectului, din 2010, costul monedei naționale s-a depreciat cu aproape 30%. Ca urmare a deprecierii beneficiarii granturilor trebuie să investească mai multe din fonduri proprii, iar acest lucru este contrar principiului principal al programului PARE 1 + 1.

Potrivit Ministerului Economiei și al Infrastructurii Republicii Moldova, au fost semnate 346 de acorduri în anul 2016 pentru furnizarea subvențiilor în cadrul programului PARE 1 + 1 pentru un total de 66,97 milioane de lei. În același timp, valoarea investițiilor proprii realizate de beneficiarii finanțării au depășit 248,5 milioane de lei.

Reamintim că lansarea programului PARE 1 + 1 a avut loc în anul 2010. Programul a fost conceput inițial pentru cinci ani și apoi a prelungit până în 2018. Participanți pot deveni lucrătorii migranți și/sau membrilor familiilor lor care doresc să investească în inițierea sau dezvoltarea propriei afaceri. Conceptul programului PARE 1 + 1 constă în oferirea beneficiarilor fondurilor pentru startul și dezvoltarea afacerilor în Republica Moldova la rata de 1 leu sub forma unui grant pentru fiecare leu investit din fondurile proprii ale antreprenorului, însă valoarea subvenției nu poate depăși 200 de mii de lei.

Pentru anul în curs pentru punerea în aplicare a acestui program în bugetul național sunt preconizați 40 milioane de lei. Menționăm, că de la începutul anului 2017 beneficiarii finanțării au devenit 110 antreprenori moldoveni, cu care guvernul a încheiat acorduri pentru un total de mai mult de 23 de milioane de lei.

0

125

Adaugă comentariu

Video

Oferte specialeNumai pentru vizitatorii Banci.org