Poland.Business Harbour - программа для переезда в Польшу для сектора IT
CELE MAI BUNE CURSE
*CUMPĂRARE | VÂNZARE
USD
1.997
2.002
EUR
2.35
2.353
RUB100
3.18
3.2
BNM
27.05.2022
USD
19.07
EUR
20.44
RUB100
0.306
Bitcoin
Etherium

IDIS Viitorul: exporturile de mărfuri moldovenești în România depășesc volumul mărfurilor vândute în CSI

În cadrul emisiunii „15 minute de realism economic“ expertul IDIS ”Viitorul” Viorel Kiviriga a menționat că de la începutul acestui an, în clasamentul țărilor după direcția exportului din Moldova Federația Rusă a căzut pe locul al patrulea, pe primele trei situându-se România, Italia și Germania.

Factorul predominant al acestei schimbări a fost reorientarea companiilor moldovenești către piața europeană, în special spre cea românească. Astfel, de la începutul acestui an, mai mult de 25% din exporturi au fost trimise în țara vecină, în timp ce exporturile către țările CSI au reprezentat doar 16%.

O tendință similară se observă și în cazul exporturilor locale. Conform datelor statistice, în 2017 exportul mărfurilor produse pe malul stâng al râului Nistru în România s-a ridicat la 16,2%, în Ucraina - 18,3%, și Federația Rusă - 10,5%.

Astfel, potrivit experților, după semnarea Acordului cu Uniunea Europeană, Moldova și-a schimbat radical direcția geografică a exporturilor și importurilor de bunuri, precum și preferințele sale față de partenerii comerciali. Viorel Kiviriga a menționat, de asemenea, că schimbarea direcțiilor comerciale de către Republica Moldova înseamnă o alegere în favoarea unei piețe mai stabile, a unor norme îmbunătățite ale jocului, experienței și tehnologiei.

În special, expertul observă că introducerea rapidă a standardelor UE a început deja în Moldova, dar există unele probleme în sfera legislativă, în special în ceea ce privește documentarea tranzacțiilor comerciale și lipsa controlului din partea structurilor guvernamentale.

Printre succesele cele mai pronunțate, expertul IDIS ”Viitorul” a numit astfel de sfere precum industria, creșterea fluxurilor de trafic, rezultate pozitive în antreprenoriatul în zonele rurale. De asemenea, simțim efectul implementării unor programe europene în domeniul afacerilor și al dezvoltării rurale.

La finalul discursului său, Viorel Kiviriga a remarcat faptul că, de la semnarea Acordului de asociere cu UE Republica Moldova trece la practica și experiența Uniunii Europene. Până în prezent s-a înregistrat o creștere activă a investițiilor în zone economice libere, incubatoarele de afaceri, parcurile industriale, al căror scop principal este formarea antreprenorilor și funcționarilor înalt calificați în Republica Moldova.

632
100
Tema zilei
Veaceslav Ioniță: Investițiile migranților în imobiliare și demonopolizarea exporturilor va putea salva piața valutară și balanța comercială a Moldove
După cum a menționat expertul IDIS Viitorul Veaceslav Ioniță în cadrul programului „15 Minute de realism economic”, în ultimul an, cifrele d...
100
0
Citește mai departe
Acțiunile Energbank scoase în vânzare la Bursa de Valori din Moldova
Banca comercială „Energbank” a scos la vânzare 83 de mii de acțiuni obișnuite înregistrate de clasa I. Prețul de pornire este de 212,42 lei...
100
0
Citește mai departe
CNPF intenționează să reducă la minimum riscurile supraîndatorării populației
Comisia Națională pentru Piața Financiară a propus examinarea proiectului de modificări ale actelor legislative referitoare la activitățile org...
100
0
Citește mai departe