IDIS Viitorul: exporturile de mărfuri moldovenești în România depășesc volumul mărfurilor vândute în CSI


În cadrul emisiunii „15 minute de realism economic“ expertul IDIS ”Viitorul” Viorel Kiviriga a menționat că de la începutul acestui an, în clasamentul țărilor după direcția exportului din Moldova Federația Rusă a căzut pe locul al patrulea, pe primele trei situându-se România, Italia și Germania.

Factorul predominant al acestei schimbări a fost reorientarea companiilor moldovenești către piața europeană, în special spre cea românească. Astfel, de la începutul acestui an, mai mult de 25% din exporturi au fost trimise în țara vecină, în timp ce exporturile către țările CSI au reprezentat doar 16%.

O tendință similară se observă și în cazul exporturilor locale. Conform datelor statistice, în 2017 exportul mărfurilor produse pe malul stâng al râului Nistru în România s-a ridicat la 16,2%, în Ucraina - 18,3%, și Federația Rusă - 10,5%.

Astfel, potrivit experților, după semnarea Acordului cu Uniunea Europeană, Moldova și-a schimbat radical direcția geografică a exporturilor și importurilor de bunuri, precum și preferințele sale față de partenerii comerciali. Viorel Kiviriga a menționat, de asemenea, că schimbarea direcțiilor comerciale de către Republica Moldova înseamnă o alegere în favoarea unei piețe mai stabile, a unor norme îmbunătățite ale jocului, experienței și tehnologiei.

În special, expertul observă că introducerea rapidă a standardelor UE a început deja în Moldova, dar există unele probleme în sfera legislativă, în special în ceea ce privește documentarea tranzacțiilor comerciale și lipsa controlului din partea structurilor guvernamentale.

Printre succesele cele mai pronunțate, expertul IDIS ”Viitorul” a numit astfel de sfere precum industria, creșterea fluxurilor de trafic, rezultate pozitive în antreprenoriatul în zonele rurale. De asemenea, simțim efectul implementării unor programe europene în domeniul afacerilor și al dezvoltării rurale.

La finalul discursului său, Viorel Kiviriga a remarcat faptul că, de la semnarea Acordului de asociere cu UE Republica Moldova trece la practica și experiența Uniunii Europene. Până în prezent s-a înregistrat o creștere activă a investițiilor în zone economice libere, incubatoarele de afaceri, parcurile industriale, al căror scop principal este formarea antreprenorilor și funcționarilor înalt calificați în Republica Moldova.

0

180

Adaugă comentariu

Video

Oferte specialeNumai pentru vizitatorii Banci.org