CELE MAI BUNE CURSE
*CUMPĂRARE | VÂNZARE
USD
1.997
2.002
EUR
2.35
2.353
RUB100
3.18
3.2
BNM
22.08.2019
USD
17.79
EUR
19.75
RUB100
0.269
Bitcoin
10050$
Etherium
187.87$

IDIS Viitorul: exporturile de mărfuri moldovenești în România depășesc volumul mărfurilor vândute în CSI

În cadrul emisiunii „15 minute de realism economic“ expertul IDIS ”Viitorul” Viorel Kiviriga a menționat că de la începutul acestui an, în clasamentul țărilor după direcția exportului din Moldova Federația Rusă a căzut pe locul al patrulea, pe primele trei situându-se România, Italia și Germania.

Factorul predominant al acestei schimbări a fost reorientarea companiilor moldovenești către piața europeană, în special spre cea românească. Astfel, de la începutul acestui an, mai mult de 25% din exporturi au fost trimise în țara vecină, în timp ce exporturile către țările CSI au reprezentat doar 16%.

O tendință similară se observă și în cazul exporturilor locale. Conform datelor statistice, în 2017 exportul mărfurilor produse pe malul stâng al râului Nistru în România s-a ridicat la 16,2%, în Ucraina - 18,3%, și Federația Rusă - 10,5%.

Astfel, potrivit experților, după semnarea Acordului cu Uniunea Europeană, Moldova și-a schimbat radical direcția geografică a exporturilor și importurilor de bunuri, precum și preferințele sale față de partenerii comerciali. Viorel Kiviriga a menționat, de asemenea, că schimbarea direcțiilor comerciale de către Republica Moldova înseamnă o alegere în favoarea unei piețe mai stabile, a unor norme îmbunătățite ale jocului, experienței și tehnologiei.

În special, expertul observă că introducerea rapidă a standardelor UE a început deja în Moldova, dar există unele probleme în sfera legislativă, în special în ceea ce privește documentarea tranzacțiilor comerciale și lipsa controlului din partea structurilor guvernamentale.

Printre succesele cele mai pronunțate, expertul IDIS ”Viitorul” a numit astfel de sfere precum industria, creșterea fluxurilor de trafic, rezultate pozitive în antreprenoriatul în zonele rurale. De asemenea, simțim efectul implementării unor programe europene în domeniul afacerilor și al dezvoltării rurale.

La finalul discursului său, Viorel Kiviriga a remarcat faptul că, de la semnarea Acordului de asociere cu UE Republica Moldova trece la practica și experiența Uniunii Europene. Până în prezent s-a înregistrat o creștere activă a investițiilor în zone economice libere, incubatoarele de afaceri, parcurile industriale, al căror scop principal este formarea antreprenorilor și funcționarilor înalt calificați în Republica Moldova.

241
100
Tema zilei
CNPF intenționează să reducă la minimum riscurile supraîndatorării populației
Comisia Națională pentru Piața Financiară a propus examinarea proiectului de modificări ale actelor legislative referitoare la activitățile org...
100
0
Citește mai departe
De la începutul anului 2019, ponderea exporturilor din Moldova către UE a scăzut cu 4% - BNS
Potrivit Biroului Național de Statistică, în primele șase luni ale acestui an, agenții economici din Moldova au trimis peste hotare bunuri în va...
100
0
Citește mai departe
Rata amortizorului anticiclistic a fost menținută la 0% - BNM
Conform deciziei Comitetului Executiv al Băncii Naționale, rata amortizorului anticiclic pentru expunerea de credite pentru Republica Moldova a fost...
100
0
Citește mai departe