IDIS Viitorul: Rezervele valutare ale Băncii Naționale a Moldovei ar putea ajunge la maximumul istoric


După cum a menționat în studiul său expertul economic al Institutului pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) «Viitorul», Victor Ursu, în cazul în care Banca Națională a Moldovei va continua politica de cumpărare a valutei străine pe piață, rezervele valutare ar putea crește la maximumul său istoric de 2, 8 miliarde de dolari. Astfel, potrivit rezultatelor preliminare, Banca Națională, ca urmare a intervențiilor pe piața valutară sub formă de cumpărări de valută străină, și-a crescut rezervele sale în luna noiembrie a anului curent cu circa 20 de milioane de dolari. Valoarea totală a rezervelor de valută străină în prezent se ridică la 2,7 miliarde de dolari.

De asemenea, expertul economic a numit un alt factor care a contribuit la majorarea rezervelor valutare ale Băncii Naționale – creșterea volumului remiterilor din străinătate. În octombrie 2017, această cifră a fost de 116 milioane de dolari, ceea ce cu 19% depășește rezultatele înregistrate în aceeași perioadă a anului trecut. De la începutul acestui an, cetățenii moldoveni care lucrează peste hotare au transferat acasă 988 de milioane de dolari.

În același timp, Victor Ursu a remarcat tendința descendentă a cererii și ofertei de valută străină din partea persoanelor fizice. Astfel, conform rezultatelor pentru luna octombrie 2017, cifrele au fost de 17,9% și 24,2%, respectiv. Potrivit experților, în timpul sărbătorilor de Crăciun s-ar putea fi așteptată o creștere a ofertei de valută pe piață, în principal datorită faptului că mulți lucrători migranți vin în Moldova. La rândul său, ar putea crește și cererea pentru valuta străină, în principal datorită furnizorilor de resurse energetice, care au nevoie de ea ca să achite costurile pentru importul de energie electrică și gaze naturale.

De asemenea, expertul economic a exprimat încrederea că, în cazul unor riscuri financiare, volumul actual al rezervelor valutare ale Băncii Naționale a Moldovei va fi suficient pentru a preveni deteriorarea situației din sectorul bancar.

0

214

Adaugă comentariu

Video

Oferte specialeNumai pentru vizitatorii Banci.org