IDIS Viitorul: creșterea garanțiilor de stat pentru depozite nu a reușit încă să restabilească încrederea cetățenilor în sistemul bancar


Începând cu 1 ianuarie 2018 în Republica Moldova au intrat în vigoare modificările la Legea privind garantarea depunerilor bănești, potrivit cărora a fost majorată limita de garantare a depozitelor persoanelor fizice de la 6 până la 20 mii lei. Cu toate acestea, după cum a menționat expertul Institutului pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale IDIS Viitorul, Ion Tornea, astfel de măsuri nu au reușit să restabilească încă încrederea cetățenilor în sistemul bancar din Moldova.

În special, în studiul său expertul a remarcat faptul că cetățenii încă mai preferă depozitele pe termen scurt depozitelor pe termen lung. Și acest lucru nu contribuie la stimularea dezvoltării economice a Republicii Moldova. Principalul motiv pentru crearea unei astfel de situații expertul numește frica populației după furtul fraudulos a unui miliard de dolari din sistemul bancar al țării.

Înainte de introducerea modificărilor la legislație, Fondul de garantare a depozitelor în sistemul bancar a a constituit circa 339 milioane lei, sau echivalentul a 12% din suma totală a depozitelor garantate persoanelor fizice. Cu toate acestea, subliniază Ion Tornea, acest fond nu a primit niciodată statutul unui instrument fiabil care să garanteze securitatea financiară a cetățenilor moldoveni.

Expertul a menționat, de asemenea, că, în situația în care sectorul bancar nu reușește să-și restabilească imaginea "dinaintea crizei", statul ratează numeroasele oportunități de creditare a economiei naționale din remitențele primite din partea lucrătorilor migranți. Ion Tornea a explicat că, din cauza lipsei de încredere a cetățenilor în sistemul bancar din Moldova, fondurile nu sunt folosite ca investiții în dezvoltarea producției, ci doar pentru satisfacerea nevoilor personale.

În concluzie, expertul a menționat că, în contextul semnării acordului de asociere cu UE, guvernul, în loc să aducă legislația în domeniul băncilor și al instituțiilor financiare în conformitate cu standardele europene, doar scutește timpul. Și acest lucru sporește tensiunea din sectorul bancar al țării, ceea ce nicidecum nu ajută la rezolvarea situației actuale.

0

146

Adaugă comentariu

Video

Oferte specialeNumai pentru vizitatorii Banci.org