Informațiile privind operațiunile de schimb valutar vor fi păstrate timp de 5 ani


Potrivit Legii privind prevenirea spălării banilor și finanțării terorismului, atunci când se efectuează schimburi de valută în echivalentul a peste 200 mii lei, clienții caselor de schimb vor fi obligați să prezinte documentele de identitate. De asemenea, va trebui să indice numele, prenumele, locul de reședință și locul de muncă efectiv, sursa de primire a fondurilor.

În acest context, Banca Națională a Moldovei a elaborat un document care reglementează activitatea birourilor de schimb valutar și a hotelurilor. Conform acestui regulament, casele de schimb valutar și hotelurile au dreptul de a iniția procedura de identificare a identității clientului în caz de suspiciune de spălare a banilor, de finanțare a terorismului sau în cazul în care suma operațiunii solicitate depășește 200 mii lei în echivalent.

Clientul va fi obligat să furnizeze următoarele informații la cerere:

  • Numele, prenumele;
  • Data, locul nașterii;
  • Cetățenia;
  • Datele documentului de identificare: IDNP, seria, numărul pașaportului, data și locul eliberării documentului;
  • locul de reședință și de trai;
  • locul de muncă: numele companiei / angajatorului, ocupația, postul;
  • Sursa încasărilor în numerar;
  • Alte informații la discreția operatorului de servicii.

În cazul în care clientul nu a îndeplinit cerințele de mai sus, angajații biroului de schimb valutar sau a hotelului ar trebui să împiedice operațiunea, notificând Serviciul de prevenire și combatere a spălării banilor, fără întârziere. Documentele trebuie prezentate de clienții birourilor valutare în original și trebuie să fie valabile în momentul depunerii acestora.

După efectuarea operațiunii de schimb valutar, toate informațiile colectate despre client și destinatar vor fi stocate în baza casei de schimb valutar sau a hotelului în decurs de 5 ani. Dacă este necesar, datele pot fi transferate autorităților de stat.

0

981

Adaugă comentariu

Video

Oferte specialeNumai pentru vizitatorii Banci.org