Băncile străine, ce au o pondere de 90% în sistemul bancar din România, își reduc expunerea pe piața autohtonă


În raportul prezentat de Manca Națională a României sînt evoluate datele, care arată că finanțarea subsidiarelor locale s-a micșorat în perioada anilor 2008-2016 cu 13 miliarde de euro. După estimările făcute în martie 2016 ponderea băncilor străine în sectorul bancar al României scade, ajungînd la nivelul de 9 miliarde de euro. Aceasta constituie o rată de două ori mai mică decît cea înregistrată la începutul crizei financiare.

În primele trei luni ale anului curent retragerile băncilor străine au desemnat suma de 1 miliard euro. Comparativ, în 2015 finanțarea a fost redusă cu 2 miliarde euro.

Totodată, în perioada menționată de băncile locale au fost atrase depozite în valoare de 55 miliarde de euro, ceea ce depășește cu 17 miliarde suma depozitelor făcute anterior. Aceasta ar însemna că banii, care au fost retrași de către acționarii din străinătate, s-au înlocuit în totalitate cu resurse financiare interne.

Anterior acționarii străini au renunțat să finanțeze subsidiarele locale. Însă sub presiunea Băncii Naționale Române continuă să susțină financiar băncile române. Numai pe parcursul anului 2015 injecțiile de capital au constituit circa 700 milioane de euro.

Controlul băncilor străine asupra sistemului bancar din România este de aproximativ 90%. În 2009 BNR a încercat să stopeze fluiența banilor străini. Pentru acceasta de cele mai mari bănci din țară cu capitaluri străine la Viena a fost semnat un acord privind menținerea expunerii locale a acestora pe piața financiară din România. 

0

128

Adaugă comentariu

Video

Oferte specialeNumai pentru vizitatorii Banci.org