Intervențiile autorității de reglementare sub forma achizițiilor de valută – factorul fundamental al menținerii stabilității cursului de schimb


După cum s-a menționat de către participanții profesioniști ai pieței valutare, anul nou moneda națională a început cu un trend de consolidare. Această tendință este accelerată în absența intervențiilor autorității de reglementare sub forma achizițiilor surplusurilor de valută în contextul unui flux crescut al acesteia în țară, care depășește în mod semnificativ nivelul cererii pentru ea. În consecință, fără prezența cumpărătorilor, reglementarea independentă a cursului de schimb prin formula "cerere-ofertă" este imposibilă.

În plus, experții au menționat că, de la începutul acestui an, dealerii Băncii Naționale a Moldovei nu au intrat pe piață cu oferte de cumpărare de valută. Acesta a fost motivul scăderii cererii pentru dolari și euro în comparație cu volumul real al ofertei valutare.

Există, de asemenea, condiții prealabile pentru o apreciere susținută a monedei naționale datorită consolidării poziției euro față de dolarul american pe piețele valutare internaționale. Prin urmare, situația ulterioară cu rata leului va depinde de acțiunile autorității de reglementare: va interveni BNM pe piața internă pentru a cumpăra excesurile de valută sau nu. În plus, în opinia dealerilor, piața monetară a Moldovei se caracterizează printr-un aspect relativ instabil, manifestat prin faptul că toți sau cumpără valută sau o vând. Și aceasta, la rândul său, afectează foarte mult definiția cursului.

În același timp, participanții profesioniști ai pieței nu exclud posibilitatea ca în acest an cursul leului să treacă printr-un marcaj psihologic de 15 MDL: $1. Acest lucru se poate întâmpla din cauza "presiunii" excesului de valută asupra ratei leului moldovenesc, contribuind la consolidarea acesteia. Un alt motiv este lipsa unei reforme reale și eficiente a economiei. Problema poate fi rezolvată prin creșterea nivelului salariilor în segmentul bugetar și prin eliminarea presiunilor financiare asupra mediului de afaceri.

Vineri, 19 ianuarie, Banca Națională a stabilit o rată oficială de 16.9234 lei: 1$ și 20.7184 lei: 1 euro. Aceasta arată întărirea leului față de dolarul american și slăbirea în raport cu moneda unică europeană.

0

256

Adaugă comentariu

Video

Oferte specialeNumai pentru vizitatorii Banci.org