CELE MAI BUNE CURSE
*CUMPĂRARE | VÂNZARE
USD
1.997
2.002
EUR
2.35
2.353
RUB100
3.18
3.2
BNM
21.08.2019
USD
17.71
EUR
19.63
RUB100
0.265
Bitcoin
10467$
Etherium
193.44$

Investițiile în sectorul agricol din Moldova au crescut cu 22% - datele Ministerului Agriculturii

În anul 2018, investițiile în agricultură în Republica Moldova au crescut cu 22%, depășind 6 miliarde lei. Datele relevante au fost prezentate de ministrul agriculturii, Nicolaie Ciubuc, ca parte a raportului anual privind activitatea Ministerului.

În special, Nicolae Ciubuc a menționat că programele de susținere financiară inițiate de stat și partenerii străini, precum și creșterea cererii pentru subvenții de la fermierii moldoveni au contribuit la creșterea investițiilor. În total, de la începutul acestui an, producătorii agricoli au solicitat subvenții în sumă de peste 1 miliard de lei, mai mult de jumătate din fondurile din această sumă fiind cheltuite pentru achiziționarea echipamentelor agricole și echipamentelor post-recoltare.

De asemenea, printre factorii de creștere, ministrul agriculturii a numit înțelegerea producătorilor înșiși cât de importante sunt investițiile pentru crearea unui sector competitiv și eficient. Prin urmare, în anul 2018, s-a înregistrat o tendință pozitivă în dezvoltarea sectorului desemnat, în principal datorită creșterii cererii fermierilor din Moldova pentru investițiile de înaltă calitate.

Astfel, potrivit datelor preliminare din partea ministerului, în anul 2018, mai mult de 7.400 de fermieri au depus cereri de subvenții către Agenția de Intervenție și Plăți în Agricultură (AIPA), ceea ce reprezintă cu 25% mai mult decât numărul de cereri înregistrate de Agenție anul trecut.

În plus, Nicolae Ciubuc a menționat că creșterea generală a producției agricole a fost de 12%, iar a exporturilor - cu 15,5%. În același timp, în industria agrară în ultimul an au fost deschise circa 60 de noi întreprinderi. Aproximativ 30 de acte normative în perioada de raportare au fost aduse în conformitate cu prevederile Acordului de Asociere al Republicii Moldova cu Uniunea Europeană, au fost consolidate capacitățile instituționale ale instituțiilor subordonate ministerului, au fost implementate Programul European de Dezvoltare a Agriculturii ENPARD și alte proiecte tehnice.

136
100
Tema zilei
De la începutul anului 2019, ponderea exporturilor din Moldova către UE a scăzut cu 4% - BNS
Potrivit Biroului Național de Statistică, în primele șase luni ale acestui an, agenții economici din Moldova au trimis peste hotare bunuri în va...
100
0
Citește mai departe
Rata amortizorului anticiclistic a fost menținută la 0% - BNM
Conform deciziei Comitetului Executiv al Băncii Naționale, rata amortizorului anticiclic pentru expunerea de credite pentru Republica Moldova a fost...
100
0
Citește mai departe
Banca Națională introduce în circulație o nouă monedă jubiliară cu o valoare nominală de 10 lei
Începând cu 16 august 2019, Banca Națională a Moldovei a lansat o nouă monedă metalică cu o valoare nominală de 10 lei. Emisiunea monedei aniv...
100
0
Citește mai departe