Fondurile din bugetul de stat vor fi alocate pentru punerea în aplicare a 52 de proiecte de dezvoltare regională


Guvernul Republicii Moldova a venit cu o decizie cu privire la implimentarea unor noi proiecte de dezvoltare regională. Noul program de finanțare prevede modernizarea infrastructurii a 52 de localități, în scopul oferirii locuitorilor acestora posibilitatea de a beneficia de servicii de înaltă calitate. Documentul Programului unic de finanțare pentru perioada anilor 2017-2020 a fost semnat de către Cabinetul de Miniștri pe 25 ianuarie curent. Acesta include o listă a proiectelor care urmează să fie finanțate din bugetul de stat.

În total au fost selectate 52 de proiectte noi și aprobată continuarea finanțării pentru 10 proiecte inițiate mai devreme. Dintr-un total de 52 de proiecte noi 26 urmează să fie implimentate în Centrul țării, 19 - în regiunile nordice, 12 - în partea de sud a republicii, iar 5 în Autonomia Găgăuză. Pentru a pune în aplicare proiectele identificate din Fondul Național de Dezvoltare Regională vor fi alocate mai mult de 1.46 miliarde de lei.

Selecarea proiectelor de dezvoltare regională a fost desfășurată pe bază de concurs pe parcursul anului 2016 și a fost realizat de către Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor. Comitetul ministerial a inclus stât experți din țară, cât și de peste hotare pentru selectarea câștigătorilor.

În aceeași zi, Guvernul Republicii Moldova a semnat acordul cu privire la crearea Consiliului de planificare a teritoriului. Atribuțiile noului organism executiv vor include stabilirea relațiilor dintre diferite sectoare în dezvoltarea și promovarea proiectelor de planificare regională. Astfel, este planificată lansarea unui proces de dezvoltare integrală și durabilă a Republicii Moldova. De asemenea, noul consiliu va coordona acțiunile liderilor aflați la guvernare la nivel central și regional în timpul lucrărilor de dezvoltare urbană și amenajare a teritoriului, precum și va monitoriza procesele de planificare și utilizare eficientă a fondurilor alocate din bugetul de stat.

0

109

Adaugă comentariu

Video

Oferte specialeNumai pentru vizitatorii Banci.org