Poland.Business Harbour - программа для переезда в Польшу для сектора IT
CELE MAI BUNE CURSE
*CUMPĂRARE | VÂNZARE
USD
1.997
2.002
EUR
2.35
2.353
RUB100
3.18
3.2
BNM
28.01.2022
USD
17.90
EUR
19.97
RUB100
0.227
Bitcoin
Etherium

Din cauza insuficienței de siguranță a sistemului bancar moldovenii preferă să achite plățile în numerar

Din cauza imperfecțiunilor din sistemul de decontare a serviciilor de plăți electronice cu folosirea cardurilor bancare la moment se înregistrează un procent destul de mic al utilizatorilor acestor servicii. Un alt motiv este lipsa încrederii din partea utilizatorilor în sistemului bancar național. Totodată, un rol importane îl au ”obiceiurile” de plată ale persoanelor, care se confruntă cu anumite dificultăți în ceea ce ține de dezvoltarea tehnologiilor informaționale și electronice. Cu astfel de comentarii cu privire la ritmul lent de dezvoltare a sistemelor de plăți electronice a venit economistul Dumitru Pântea.

Conform datelor publicate de Banca Națională a Moldovei, la data de 1 octombrie 2016 băncile comerciale au totalizat circa 1,46 milioane de carduri bancare valide. În comparație cu aceeași perioadă a anului 2015, acest indice a fost de 1,29 milioane de carduri. Cu toate acestea, în pofida creșterii aparente a numărului de utilizatori a cardurilor bancare, de cele mai multe ori acestea sunt utilizate pentru retragerile de numerar. Astfel, conform rapoartelor publicate, în ultimul trimestru al anului 2016 încasările cetățenilor moldoveni în urma utilizării cardurilor de credit au constituit mai mult de 9 miliarde de lei. Totodată, volumul plăților fără numerar în aceeași perioadă a atins nivelul de doar 796 milioane de lei.

Potrivit lui Dumitru Pântea, Banca Națională a Moldovei, în afară de datele publicate cu privire la numărul deținătorilor cardurilor bancare, ar trebui să fie făcut public și numărul real al persoanelor care utilizează serviciul "Internet Banking". Acest lucru ar permite experților să evalueze mai calitativ motivele refuzului populației de a efectua plățile prin metoda electronică a serviciilor comunale, precum și a altor tipuri de produse și servicii.

De asemenea, de către expert a fost abordată și problema infrastructurii electronice imperfecte, necesare pentru utilizarea eficientă a serviciilor electronice. În comparație cu capitala țării, unde este ușor să găsești ATM-uri sau terminale POS, în centrele raionale și sate acestea sunt practic absente. Astfel, posesorii cardurilor bancare pot încasa banii în numerar numai atunci când ajung la ATM. Comparativ cu alte țări de pe continental european, în Republica Moldova la numărul de populație înregistrat îi revine cel mai mic număr de ATM-uri și terminale POS.

Un alt motiv al acestei imperfecțiuni, potrivit lui Dumitru Pântea, îl constituie procentele mari de plăți comision pentru tranzacțiile efectuate. De obicei, cumpărătorul nu plătește taxele în cauză, acestea fiind acoperite de către agentul comercial. Cu toate acestea, problema constă în faptul că rețelelor mari de magazine le sunt disponibile reduceri substanțiale din partea băncilor care le deservesc, iar pentru întreprinzătorii mici și mijlocii, care își desfășoară afacerea în zonele rurale, costul de întreținere a tranzacțiilor electronice este prea mare. Prin urmare, această categorie de subiecții comerciali preferă să utilizeze mijloacele de plată în numerar.

În practica mondială, impulsul pentru introducerea cardurilor bancare și monedei electronice l-au constituit restricțiile impuse economiei informale. Prin urmare, expertul economic a subliniat necesitatea unei acțiuni corespunzătoare din partea guvernului Moldovei de a furniza agenților economici anumite concesii financiare care țin de utilizarea sistemului de plăți electronice sub forma unor reduceri a TVA-ului. În același timp, autoritățile trebuie să găsească momentul potrivit pentru introducerea noului sistem de concesiuni financiare cu scopul stimulării activităților de antreprenoriat.

Astfel, cel mai mare avantaj al introducerii plăților pentru bunurile și serviciile utilizate cu cardurile de credit este reducerea semnificativă a numărului operațiunilor economice informale. Toate tranzacțiile financiare sunt înregistrate automat în sistemul economic al țării, asigurând astfel transparența și eficiența proceselor de decontare.

Ar trebui de remarcat faptul că, în anul 2012 Legea privind antreprenoriatul și întreprinderile mici și mijlocii a fost modificată. În conformitate cu noile prevederi, agenții economici, cantitatea de vânzări a cărora într-un an calendaristic va depăși 2 milioane de lei, vor fi obligați să instaleze terminale POS pe teritoriul spațiilor sale comerciale, oferind astfel clienților săi posibilitatea de a efectua plățile pentru diverse produse și servicii pe cale electronică. Agenții economici care activează în zonele rurale, sunt scutiți de aceste obligații.

568
100
Tema zilei
Veaceslav Ioniță: Investițiile migranților în imobiliare și demonopolizarea exporturilor va putea salva piața valutară și balanța comercială a Moldove
După cum a menționat expertul IDIS Viitorul Veaceslav Ioniță în cadrul programului „15 Minute de realism economic”, în ultimul an, cifrele d...
100
0
Citește mai departe
Acțiunile Energbank scoase în vânzare la Bursa de Valori din Moldova
Banca comercială „Energbank” a scos la vânzare 83 de mii de acțiuni obișnuite înregistrate de clasa I. Prețul de pornire este de 212,42 lei...
100
0
Citește mai departe
CNPF intenționează să reducă la minimum riscurile supraîndatorării populației
Comisia Națională pentru Piața Financiară a propus examinarea proiectului de modificări ale actelor legislative referitoare la activitățile org...
100
0
Citește mai departe