Poland.Business Harbour - программа для переезда в Польшу для сектора IT
CELE MAI BUNE CURSE
*CUMPĂRARE | VÂNZARE
USD
1.997
2.002
EUR
2.35
2.353
RUB100
3.18
3.2
BNM
28.10.2021
USD
17.54
EUR
20.33
RUB100
0.249
Bitcoin
Etherium

Excesul de valută pe piață este principalul factor pentru aprecierea leului - datele BNM

Excesul de valută străină pe piață ajută la consolidarea leului moldovenesc față de dolarul american și euro. Acest lucru a fost declarat la prezentarea celui de al doilea raport asupra inflației, primul vice-președinte al Băncii Naționale a Moldovei, Vladimir Munteanu. Potrivit lui, cursul oficial al leului moldovenesc față de dolarul SUA este stabilit de autoritatea de reglementare, în funcție de volumul și valoarea tranzacțiilor efectuate pe piața valutară.

După cum reiese din datele Băncii Naționale a Moldovei, de la începutul anului 2018, cursul de schimb al monedei naționale față de dolarul american a scăzut la 17.1002 MDL: $1 la 16.6191 MDL: $1.

După cum remarcă experții financiari, în primele trei luni ale acestui an, Banca Națională a efectuat intervenții regulate pe piața valutară pentru a absorbi surplusul de valută și a atenua volatilitatea cursului de schimb al leului. Ca urmare a acestor acțiuni rezervele valutare ale Republicii Moldova au ajuns la o valoare de 2.875 miliarde de dolari.

În ceea ce privește situația din ultimele săptămâni, cu o reducere a ratei de schimb MDL: euro, Vladimir Munteanu a spus că rata monedei naționale față de euro se calculează matematic, pe baza cursului de schimb al perechii valutare USD: EUR. Cu toate acestea, în ultimele săptămâni, moneda unică europeană s-a depreciat față de dolar cu aproape 4%, ceea ce și a dus la acest declin.

În același timp, experții Centrul Analitic Independent «Expert-Grup» au remarcat că, în 2018, afluxul de valută în Moldova va fi stimulat în principal prin creșterea exporturilor și menținerea finanțării din partea partenerilor externi. În aceste condiții, Banca Națională a Moldovei va tinde la nivelul dinamicii monetare prin cumpărarea de valută în mod activ în surplusul de piață. Odata cu aprecierea monedei naționale, potrivit experților, este posibil să crească prețurile pentru anumite categorii de produse care nu sunt obiectul operațiunilor de export-import.

Conform estimărilor preliminare ale Ministerului Economiei și Infrastructurii, precum și a Fondului Monetar Internațional, în 2018 și 2019 rata medie anuală de schimb al leului va fi 16.83 și respectiv 16.99 lei pe dolar.

699
100
Tema zilei
Veaceslav Ioniță: Investițiile migranților în imobiliare și demonopolizarea exporturilor va putea salva piața valutară și balanța comercială a Moldove
După cum a menționat expertul IDIS Viitorul Veaceslav Ioniță în cadrul programului „15 Minute de realism economic”, în ultimul an, cifrele d...
100
0
Citește mai departe
Acțiunile Energbank scoase în vânzare la Bursa de Valori din Moldova
Banca comercială „Energbank” a scos la vânzare 83 de mii de acțiuni obișnuite înregistrate de clasa I. Prețul de pornire este de 212,42 lei...
100
0
Citește mai departe
CNPF intenționează să reducă la minimum riscurile supraîndatorării populației
Comisia Națională pentru Piața Financiară a propus examinarea proiectului de modificări ale actelor legislative referitoare la activitățile org...
100
0
Citește mai departe