Cum se vor folosi mijloacele financiare, deblocate de Uniunea Europeană pentru Republica Moldova?


Până la sfârșitul anului 2016, Comisia Europeană a deblocat 45,3 milioane de euro pentru Republica Moldova. Banii sunt destinați sprijinului bugetului de stat și finanțării celor patru programe care sunt la etapa de implementare: "Stimulente economice în mediul rural", "Programul european de vecinătate pentru dezvoltarea agriculturii și a zonelor rurale", "Programul de sprijin al învățământului profesional" și Reforma finanțelor publice.

Deblocarea finanțării din partea Uniunii Europene a fost posibilă prin punerea în aplicare de către Guvernul Republicii Moldova a cerințelor comune aduse în fața Comisiei Europene, precum și realizarea unor rezultate în implementarea programelor prezentate mai sus. Astfel, de către Republica Moldova au fost îndeplinite majoritatea cerințelor din cadrul programelor de sprijin a bugetului de stat, gestionarea finanțelor publice, asigurarea transparenței bugetului. De asemenea, s-au înregistrat progrese în punerea în aplicare a reformelor în diferite sectoare ale economiei. Cu toate acestea, delegația Uniunii Europene a subliniat necesitatea de a continua realizarea programelor subsemnate pentru îmbunătățirea transparenței bugetului și asigurarea stabilității sectorului bancar.

Astfel, realizările progresului economic au contribuit la aprobarea de către Fondul Monetar Internațional a unui nou program de finanțare pentru Republica Moldova. Plățile sunt efectuate proporțional progreselor înregistrate. În același timp, delegația Uniunii Europene a asigurat autoritățile moldovene că va continua să acorde sprijinul necesar pentru realizarea reformelor în cazul când vor fi văzute rezultatele concrete.

Printre succesele deja realizate de Republica Moldova au fost identificate următoarele: punerea în aplicare a reformei finanțelor publice, îmbunătățirea calității rapoartelor Curții de Conturi, inițierea a mai mult de 200 de întreprinderi private și a peste 1000 de noi locuri de muncă. În industria agriculturii s-au înregistrat progrese semnificative pe segmentul modernizării fermelor de creștere a animalelor, îndeplinirii cerințelor calității, care corespund standardelor Uniunii Europene. În 2016 beneficiarii subvențiilor din fonduri europene au devenit circa 1142 producători agricoli.

0

116

Adaugă comentariu

Video

Oferte specialeNumai pentru vizitatorii Banci.org