Cum s-a schimbat cursul de schimb al leului moldovenesc și ce factori au contribuit la consolidarea dolarului SUA?


Având în vedere consolidarea considerabilă a monedei americane în ultimele săptămâni, s-a modificat și tendința cursului de schimb al leului moldovenesc. Acest lucru a fost observat de către participanții profesioniști ai pieței, care au raportat că joi, 3 mai, tranzacțiile cu valută fără numerar au fost efectuate la rata de 16,60 lei: $ 1 și 20 lei: 1 euro.

Într-un interviu cu agenția de știri Infotag unul dintre dealerii valutari a numit principalul motiv pentru schimbarea tendinței leului și anume - consolidarea dolarului SUA pe piețele internaționale. În acest context, aproape imperceptibilă s-a dovedit a fi tranziția barierei psihologice de 20MDL pentru moneda europeană - chiar și acum aceasta este de tranzacționată sub acest nivel.

Anterior, participanții profesioniști ai pieței au anunțat prognoze, conform cărora dolarul american deja spre începutul verii ar trebui să ajungă la nivelul de 15,50 lei: $ 1. Însă luând în calcul prognozele ajustate, acest lucru nu se poate întâmpla până la mijlocul verii, iar un impact direct asupra tendinței monedei naționale o va avea evoluția raportului cursului de schimb a principalei perechi valutare dolar - euro.

În același timp, experții denotă stabilitatea pe piața de numerar a valutei - oferta, precum și cererea de valută nu este mare. Totodată există o revigorare din partea entităților economice: numărul tranzacțiilor efectuate pe piața valutară a crescut semnificativ.

Vineri, 4 mai, Banca Națională din Moldova a stabilit cursul oficial de schimb al leului moldovenesc față de dolarul american și euro la nivelul de 16,6045 MDL: $ 1 și 19,8954 MDL: 1 euro. Astfel, moneda națională s-a redus ușor față de dolarul american și a continuat să se consolideze față de moneda unică europeană. 

0

256

Adaugă comentariu

Video

Oferte specialeNumai pentru vizitatorii Banci.org