Poland.Business Harbour - программа для переезда в Польшу для сектора IT
CELE MAI BUNE CURSE
*CUMPĂRARE | VÂNZARE
USD
1.997
2.002
EUR
2.35
2.353
RUB100
3.18
3.2
BNM
21.01.2022
USD
18.05
EUR
20.47
RUB100
0.235
Bitcoin
Etherium

Care sunt previziunile Băncii Naționale a Moldovei cu privire la situația actuală de pe piața valutară?

Situația actuală de pe piața valutară a țării, în special rata leului în raport cu dolarul american, îngrijorează nu numai moldovenii de rând, dar, de asemenea, și participanții profesioniști ai pieței financiare. Piață oferă zilnic noi „surprize“, astfel încât experții nu se grăbesc să-și schimbe proprile prognoze, precum că moneda SUA își va continua retragerea față de leul moldovenesc. O opinie similară a fost confirmată și de către Banca Națională a Moldovei.

De reținut, că miercuri, 14 iunie, cursul oficial de schimb al monedei naționale față de dolarul american a fost de 18,19 lei pentru un dolar. Comparativ cu ziua precedentă, leul moldovenesc a fost în măsură să se aprecieze față de moneda SUA cu încă un ban. Să ne amintim că, la sfârșitul lunii aprilie a acestui an valoarea dolarului american a fluctuat în jurul valorii de 19.25 lei, în ciuda faptului că, la începutul anului 2017 un dolar SUA costa aroximativ 20 de lei. Astăzi băncile comerciale din Moldova cumpără dolarul la prețul de 18,07 - 18,13 lei și îl vând la prețul de 18.16 - 18.25 lei per un dolar.

După cum a menționat unul dintre participanții profesioniști de pe piața valutară a Moldovei, deși tendința de consolidare a monedei naționale se păstrează, în scurt timp situația poate fi inversată. Astfel, rata de schimb depinde de evenimentele financiare și economice care au loc pe scara globală. Cetățenilor de rând le rămâne doar să găsească o rată mai bună pentru a face schimb de valută, cât mai mult posibil profitabilă.

În același timp, mai mulți experți financiari împărtășesc opinia că aprecierea monedei naționale în Moldova este dezavantajoasă din punct de vedere economic. În ciuda faptului că un leu puternic consolidează rețelele comerciale, este benefic atât pentru importatori, cât și pentru dealeri, dar nu este adecvat pentru producătorii interni. Economiștii recomandă, de asemenea, stocarea economiilor în numerar în coșuri valutare diferite.

Conform datelor oficiale ale Ministerului Economiei, de la începutul anului curent moneda națională s-a întărit față de dolarul SUA cu 3,6% în termeni nominali, în timp ce în raport cu moneda unică europeană leul s-a depreciat cu aproximativ 0,5% puncte procentuale.

Anterior, Banca Națională a Moldovei a făcut o explicație, potrivit căreia aprecierii leului a contribuit excesul valuteo în piață: din partea populației și a exportatorilor oferta de valută a crescut în mod semnificativ, depășind astfel necesitatea și cererea din partea importatorilor.

În același timp, experții Băncii Naționale au remarcat, că dolarul se depreciază și în raport cu leul românesc și rubla rusească.

504
100
Tema zilei
Veaceslav Ioniță: Investițiile migranților în imobiliare și demonopolizarea exporturilor va putea salva piața valutară și balanța comercială a Moldove
După cum a menționat expertul IDIS Viitorul Veaceslav Ioniță în cadrul programului „15 Minute de realism economic”, în ultimul an, cifrele d...
100
0
Citește mai departe
Acțiunile Energbank scoase în vânzare la Bursa de Valori din Moldova
Banca comercială „Energbank” a scos la vânzare 83 de mii de acțiuni obișnuite înregistrate de clasa I. Prețul de pornire este de 212,42 lei...
100
0
Citește mai departe
CNPF intenționează să reducă la minimum riscurile supraîndatorării populației
Comisia Națională pentru Piața Financiară a propus examinarea proiectului de modificări ale actelor legislative referitoare la activitățile org...
100
0
Citește mai departe