"Mobiasbanca" și BERD vor acorda sprijin financiar antreprenorilor moldoveni în procesul de valorificare a pieței europene


Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, în colaborare cu BC "Mobiasbanca" intenționează să deschidă accesul antreprenorilor moldoveni spre piața europeană. În acest scop se vor acorda 10 milioane de euro, care vor fi îndreptate spre a le asigura întreprinderilor mici și mijlocii din Republica Moldova posibilitatea folosirii perspectivelor oferite de DCFTA.

Pe 8 decembrie 2016 a fost lansat un program de sprijin pentru întreprinderile mici și mijlocii din Moldova, care afișează standardele UE. Conform noului acord, ”Mobiasbanca - Groupe Société Générale” va primi de la BERD 10 milioane de euro pentru susținerea întreprinderilor mici și mijlocii. Astfel, reprezentanții sectorului privat vor deveni beneficiarii sprijinului financiar, prin care antreprenorii mici si mijlocii vor putea îmbunătăți calitatea produselor sale, să-și modernizeze serviciile prestate, asigurând astfel conformitatea acestora cu standardele Uniunii Europene. Presupusul rezultat al acestui acord este crearea condițiilor favorabile pentru dezvoltarea relațiilor comerciale multilaterale și creșterea economică a Republicii Moldova.

Din partea sa UE garantează întreprinderilor cointeresate stimulente financiare sub formă de granturi de până la 15% din cuantumul sumei creditelor. De asemenea, reprezentanții sectorului privat pot beneficia de serviciile de consultanță din partea consultanților internaționali.

Prin urmare, crearea zonei libere de comerț cu UE, prevăzute de Acordul de asociere al Republicii Moldova cu Uniunea Europeană, va permite întreprinzătorilor mici și mijlocii să obțină acces pe piața unică europeană, care, la rândul său, va avea un impact pozitiv asupra dezvoltării și creșterii economice a statului.

Obtinerea de către BC "Mobiasbanca – Groupe Société Générale" a 10 milioane de euro în cadrul programului BERD-UE constituie prima etapă în dezvoltarea cooperării europene între instituția financiară europeană cu instituțiile bancare din Republica Moldova. Scopul acestei colaborări este încurajarea companiilor care folosesc mijloacele bănești pentru îmbunătățirea calității produselor și serviciilor oferite.

În luna mai a anului curent, Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare a lansat procesul de finanțare a băncilor-partenere în sumă totală de 380 milioane de euro. Astfel, Moldova a primit deja 19 milioane de euro, care au fost destinate asigurării asistenței tehnice întreprinderilor mici și mijlocii, promovării programelor de investiții și de diviziune a riscurilor financiare.

După cum a declarat Henry Russell, directorul BERD, BC "Mobiasbanca" este un partener vechi, care are o vastă experiență în domeniul creditării întreprinderilor din Moldova din contul mijloacelor financiare, alocate de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare. Având în vedere acest lucru, un nou acord de parteneriat cu această bancă comercială va oferi întreprinderilor mici și mijlocii în timp util ajutor financiar pentru creșterea competitivității acestora pe piețele regionale și deschiderea perspectivelor de valorificare a pieței europene.

La rândul său, Ridha Tekaia, în calitate de Președinte al Comitetului Coordonator al "Mobiasbancă" a menționat importanța cooperării pe termen lung cu BERD și a perspectivelor, care au devenit disponibile pentru clienții băncii comerciale după încheierea Acordului. În special, clienților ”Mobiasbanca" va fi asigurat accesul la piețele europene de desfacere, precum și sprijinul în dezvoltarea activității de antreprenoriat și creșterea economică a Republicii Moldova.

0

130

Adaugă comentariu

Video

Oferte specialeNumai pentru vizitatorii Banci.org