De când în Moldova vor fi introduse monede noi?


Astăzi, 16 iunie, guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei Serdgiu Cioklea a venit cu inițiativa de a introduce în circulație monede metalice cu valoarea nominală de 1 și 2 lei. Inovația vizează înlocuirea bancnotelor, a căror valoare nominală este un leu. După cum s-a menționat de către reprezentanții Băncii Naționale, astfel de măsuri sunt necesare pentru a extinde termenul de utilizare a banilor de hârtie, precum și pentru a le spori nivelul de securitate.

Potrivit președintelui Băncii Naționale, autoritatea de reglementare și-a pus mai multe sarcini privind modernizarea structurii financiare a țării, printre care se enumără și îmbunătățirea calității mijloacelor de plată existente. Până în prezent, proiectul în conformitate cu care este planificat să se introducă monedele la valoarea nominală de 1 și 2 lei, este deja planificat și acum este la stadiul de discuție.

Potrivit bancherului, până când propunerea nu a primit nici un răspuns din partea guvernului. Cu toate acestea, în Banca Națională își exprimă speranța că proiectul va fi aprobat.

Sergiu Cioclea a explicat, de asemenea, necesitatea introducerii unor noi monede noi prin faptul că bancnotele cu valoarea nominală de un leu se deterioreaza foarte repede. În plus, din punct de vedere al securității, ele nu îndeplinesc majoritatea criteriilor, iar din cauza valorii nominale reduse nu este necesar să se emită bancnote cu nivelul de securitate mai bună. Punerea în circulație a monedelor cu valoarea nominală de 1 și 2 lei reprezintă una dintre recomandările prioritare, primite din partea Fondului Monetar Internațional.

Actualmente, în Republica Moldova în circulație sunt utilizate monede de 5, 10, 25 și 50 de bani. La începutul istoriei moderne a monedei naționale au fost emise de monede cu valoarea de unu și cinci lei, dar emitentul a fost forțat să oprească emisia din cauza falsurilor frecvente.

0

192

Adaugă comentariu

Video

Oferte specialeNumai pentru vizitatorii Banci.org