Numărul cardurilor bancare aflate în circulație continuă să crească


Potrivit datelor Băncii Naționale a Moldovei, la sfârșitul lunii decembrie 2017, pe teritoriul Republicii Moldova s-au aflat în circulație circa 1,736 milioane de carduri bancare. Aceasta este cu 224 de mii de carduri mai mult decât cifra înregistrată cu un an mai devreme. Pe parcursul anului 2017, emiterea cardurilor bancare a fost efectuată într-un volum de 567 mii de unități, în timp ce 343,1 mii carduri au fost retrase din circulație.

De asemenea, potrivit informațiilor furnizate de Banca Națională, numărul tranzacțiilor cu cardurile bancare emise de băncile moldovenești a crescut de la 32 la 40,3 milioane. Cea mai mare parte a operațiunilor a vizat retragerea de numerar – 24.2 milioane tranzacții (+2.6 milioane). De asemenea, a crescut numărul tranzacțiilor fără numerar – pe parcursul ultimului an s-au efectuat mai mult de 16 milioane de plăți fără numerar, cu 5,6 milioane mai mult decât în ​​anul precedent.

În afara Republicii Moldova, prin intermediul cardurilor emise de băncile moldovenești, s-au efectuat 6,1 milioane de tranzacții, mai mult decât în ​​anul precedent cu 1,9 milioane. Cu toate acestea, din total, circa 5,9 milioane tranzacții s-au efectuat sub formă de plăți fără numerar, și doar 222,2 mii tranzacții au însemnat retragerea de numerar.

Valoarea totală a tranzacțiilor pe teritoriul republicii cu cardurile bancare emise în Republica Moldova în anul 2017 a fost de 44,895 miliarde lei (2,64 miliarde de dolari), iar în afara țării valoarea acestora a atins 4,703 miliarde lei.

Cu ajutorul cardurilor bancare străine s-au efectuat peste 4,9 milioane de tranzacții pe teritoriul Republicii Moldova, cu 1,5 milioane mai mult decât în ​​2016. În special, cardurile bancare străine au fost folosite pentru a retrage numerarul – mai mult de 3.762 miliarde de lei.

0

145

Adaugă comentariu

Video

Oferte specialeNumai pentru vizitatorii Banci.org