CELE MAI BUNE CURSE
*CUMPĂRARE | VÂNZARE
USD
1.997
2.002
EUR
2.35
2.353
RUB100
3.18
3.2
BNM
22.08.2019
USD
17.79
EUR
19.75
RUB100
0.269
Bitcoin
10011$
Etherium
186.97$

Numărul participanților la programul ”PARE 1+1” a crescut. Cine va beneficia de finanțare?

Vineri, 13 aprilie, de către Comitetul de supraveghere a Programului guvernamental ”PARE 1+1” au fost aprobate încă 44 de cereri din partea migranților moldoveni pentru finanțare nerambursabilă pentru a începe o afacere. Mai mult de jumătate din cereri au fost primite de la persoane, care au inițiat start-up-uri, iar de cea mai mare atenție se bucură sectorul agricol.

Potrivit datelor publicate de Comitetul de supraveghere a Programului ”PARE 1+1”, 57% dintre companiile care au devenit beneficiarii subvențiilor, reprezintă sart-ap-uri, în timp ce restul de 43% - sunt întreprinderile în proces de extindere și dezvoltare a afacerilor. De asemenea, se remaarcă că 16 proiecte au fost inițiate de către migranții care s-au întors din străinătate, iar 28 de proiecte vor fi puse în aplicare de rudele acestora de gradul I. În plus, potrivit statisticilor, punerea în aplicare și administrarea a 31% din proiectele de afaceri se efectuează de către reprezentantele sexului frumos, iar 48% - de către tinerii în vârstă de până la 35 de ani.

În același timp, în raport se constată că 31 de proiecte vor fi puse în aplicare în domeniul agriculturii, cum ar fi viticultura, cultivarea cerealelor și a legumelor în sere, apicultura. 9 participanți ai Programului ”PARE 1+1” se concentrează pe dezvoltarea activităților din sectorul de servicii: turism și recreere, construcție, asistență socială și medicală, repararea autovehiculelor. Încă 4 beneficiari și-au îndreptat eforturile spre industria prelucrătoare și cea alimentară: producerea hainelor și a încalțămintei, prelucrarea lemnului si producția peletelor, producerea biscuiților și a producției de patiserie.

După cum a menționat secretarul general al Ministerului Economiei și Infrastructurii RM, Iulia Costin, Programul de atragere a fondurilor în economia națională ”PARE 1+1” continuă să se bucure de succes în rândul lucrătorilor migranți și a familiilor acestora. În consecință, un număr tot mai mare de persoane sunt interesate să se întoarcă acasă și să-și investească câștigurile în inițierea și dezvoltarea propriilor afaceri. Valoarea totală a finanțării, care va fi oferită noilor participanți ai Programului ”PARE 1+1”, este de circa 10,62 milioane de lei.

Conform estimărilor preliminare ale Ministerului Economiei și Infrastructurii, în procesul de implementare a proiectelor vor fi create mai mult de 100 de noi locuri de muncă, iar valoarea totală a investițiilor în economia națională va constitui 28,2 milioane de lei.

204
100
Tema zilei
CNPF intenționează să reducă la minimum riscurile supraîndatorării populației
Comisia Națională pentru Piața Financiară a propus examinarea proiectului de modificări ale actelor legislative referitoare la activitățile org...
100
0
Citește mai departe
De la începutul anului 2019, ponderea exporturilor din Moldova către UE a scăzut cu 4% - BNS
Potrivit Biroului Național de Statistică, în primele șase luni ale acestui an, agenții economici din Moldova au trimis peste hotare bunuri în va...
100
0
Citește mai departe
Rata amortizorului anticiclistic a fost menținută la 0% - BNM
Conform deciziei Comitetului Executiv al Băncii Naționale, rata amortizorului anticiclic pentru expunerea de credite pentru Republica Moldova a fost...
100
0
Citește mai departe