Corneliu Dudnik: Liberalizarea pieței asigurărilor auto din Republica Moldova nu este încă posibilă


În timpul prezentării proiectului de lege privind eliminarea prevederilor liberalizării pieței asigurărilor auto, deputatul parlamentului din partea Partidului Democrat din Moldova Corneliu Dudnik a spus, că Moldova nu este încă pregătită pentru astfel de modificări. În special, noul proiect de lege afectează liberalizarea tarifelor pentru primele de asigurare. Menționăm, că în 2015 parlamentul a făcut deja unele modificări la Legea asigurărilor, potrivit cărora începând cu 1 februarie 2018, tarifele pentru primele de asigurare ar fi trebuit liberalizate.

Potrivit lui Corneliu Dudnik, piața națională a asigurărilor nu este încă pregătită pentru intrarea în vigoare a amendamentelor menționate mai sus. El a venit, de asemenea, cu o propunere de abolire a acestei norme și, în schimb, cu punerea în aplicare o liberalizării consecvente a tarifelor. Deputatul a citat exemplul României, unde liberalizarea prematură a provocat falimentul principalilor jucători de pe piață din cauza unor manipulații ale concurenței neloiale.

La rândul său, deputatul din partea Partidului Popular European, Valeriu Ghilețchi a fost de acord cu argumentele autorilor noului proiect de lege. Cu toate acestea, în opinia sa, ar trebui să fie stabilită în mod clar o anumită dată pentru ntroducerea pe etape a liberalizării pieței. În caz contrar, partenerii externi de dezvoltare pot interpreta eronat semnalul și vor crede că țara noastră a abandonat complet ideea liberalizării acestei piețe.

În prima lectură proiectul de lege a fost aprobat de majoritatea deputaților Parlamentului RM, iar după anumite modificări va fi prezentat la a doua lectură.

0

100

Adaugă comentariu

Video

Oferte specialeNumai pentru vizitatorii Banci.org