În luna februarie, volumul creditării sectorului real al economiei Republicii Moldova a scăzut cu 2,7%


Potrivit datelor publicate de Banca Națională a Moldovei, în luna februarie a anului curent volumul creditării sectorului real al economiei a continuat să scadă. Astfel, până la sfârșitul perioadei desemnate, portofoliul de credite al băncilor moldovenești a scăzut cu 2,7%, respectiv cu 891,1 mil. lei, comparativ cu prima lună din acest an. Și în comparație cu aceeași perioadă din 2017, volumul creditelor a scăzut cu 6%, respectiv cu 2.069 miliarde lei. Astfel, la 1 martie curent, volumul portofoliului de credite în sistemul bancar al Republicii Moldova s-a ridicat la 32,143 miliarde lei.

Totodată, experții observă o îmbunătățire semnificativă a calității portofoliului de credite. În luna februarie 2018, valoarea împrumuturilor nefavorabile a scăzut cu 703,8 mil. lei sau cu 11,6%. Tot în februarie, volumul creditelor restante a scăzut cu 639.3 mil. lei (sau 16.9 la sută).

Principalii factori care au condus la reducerea portofoliului total de credite în sistemul bancar din Moldova sunt:

  • Reducerea portofoliilor de credite ale celor mai mari două bănci din țară: Moldova Agroindbank - cu 91,3 milioane lei, și Victoriabank - cu 84,6 milioane lei;
  • Scăderea portofoliului de credite al Eximbank cu 48,2% (sau 781,4 mil. lei).

De asemenea, experții financiari notează o reducere continuă a ratelor dobânzilor la produsele bancare oferite de bănci. În special, rata medie ponderată a creditelor nou emise în moneda națională a scăzut cu 0,33%, ajungând la 9,47% în luna februarie. Iar pentru creditele nou emise în valută, rata medie ponderată a dobânzii a scăzut în perioada indicată cu 0,09% față de cifrele din ianuarie și cu 0,52% față de perioada similară din anul trecut.

În plus, conform datelor Băncii Naționale, în portofoliul general de credite în februarie 2018, ponderea  împrumuturilor în valută a fost de 41,1%, ceea ce este cu 0,6% mai mic decât cifrele înregistrate în luna ianuarie.

0

183

Adaugă comentariu

Video

Oferte specialeNumai pentru vizitatorii Banci.org