Potrivit Băncii Naționale a Moldovei, în prima jumătate a anului 2019 profitul total al celor 11 bănci licențiate care operează în Moldova a depășit 1,15 miliarde lei. Această sumă este cu 23% (sau 935,8 milioane lei) mai mare decât cifrele înregistrate în aceeași perioadă a anului trecut.
Astfel, din punct de vedere al profitului net, liderul ratingului este Moldova Agroindbank - 397,6 milioane lei (+ 22%).
Următorul în clasament este Moldondcombank, al cărui profit net în primele șase luni ale anului curent s-a ridicat la peste 324,3 milioane lei (+ 10%), și Victoriabank, care a înregistrat un profit net de 145,3 milioane lei (+ 26%).
Mobiasbancă - Groupe Société Générale s-a clasat pe locul patru în clasament în ceea ce privește profitul net cu un scor de 135,2 milioane de lei. Cu toate acestea, suma s-a dovedit a fi cu 10 milioane de lei mai mică decât anul trecut.
Pe baza rezultatelor prezentate de autoritatea de reglementare, profitul net total al băncilor desemnate a depășit 1 miliard de lei. Pe întregul sistem bancar, cota lor reprezintă, astfel, aproximativ 87% din profit. Restul 7 bănci reprezintă doar 13% din profitul generat.
De asemenea, se remarcă faptul că, pentru prima dată într-o perioadă lungă de timp, Eximbank a înregistrat profit - 47,7 milioane lei, în timp ce în aceeași perioadă a anului trecut această instituție financiară a înregistrat pierderi de circa 47,9 milioane lei.
Următorii indicatori ai profitului net sunt:
- Procrefitbank - 37,3 mil. Lei (+10 mil. Lei);
- FinComBank - 32,5 mil. Lei (anul trecut, 20,1 mil. Lei);
- Energbank - 16,8 mil. Lei (anterior 24,2 mil. Lei);
- BCR Chișinău - 8,9 mil. Lei (15,7 mil. Lei);
- Comerțbank - 9,5 mil. Lei (aceleași cifre au fost și anul trecut);
- EuroCreditBank - 6,9 mil. Lei (4,8 mil. Lei).
Potrivit experților, scăderea profitului față de prima jumătate a anului trecut se datorează costurilor relativ ridicate ale băncilor suportate în timpul tranziției către sistemul Basel III.