După modificarea condițiilor de calcul a salariilor în sectorul public și intrarea în vigoare a Legii privind sistemul salarial unificat din 1 decembrie 2018, s-a modificat și metodologia de calcul al ajutorului material pentru angajați.
În special, potrivit articolului 165 din Codul muncii, angajatorul are dreptul să ofere asistență materială angajaților săi anual, în condițiile prevăzute de contractul colectiv de muncă sau de un alt act normativ aplicabil. Astfel, ajutorul financiar trebuie să fie plătit de angajator în cantitatea prevăzută sau să fie mai mare, în funcție de posibilitățile financiare și de decizia angajatorului.
Asistența materială poate fi acordată membrilor sindicatului, în conformitate cu prevederile contractului colectiv de muncă, în cazurile de căsătorie, naștere a unui copil, moartea unuia dintre membrii familiei angajatului, reabilitarea sănătății. În plus, asistența materială poate fi asigurată prin convenții colective la nivel de departament, care au fost anunțate și semnate în condițiile stabilite de convenție. De asemenea, ar trebui indicate sursele de finanțare pentru această categorie de cheltuieli.
În ceea ce privește asistența materială emisă din fondurile sindicatelor, în conformitate cu articolul 20 (p. R) din Codul Fiscal, limita neimpozabilă este egală cu un salariu mediu lunar în economie proiectat și aprobat anual de Guvernul Republicii Moldova pentru fiecare salariat, în afara cazurilor de boală / deces al rudelor primare sau al membrilor familiei.