Între Moldova și Frontera Resources International a fost semnat un acord de concesiune pentru producția și exploatarea petrolului și gazelor naturale


Pe 2 ianuarie 2017 între Republica Moldova și concernul american "Frontera Resources International» a fost semnat un acord de concesiune pentru producția și explorarea gazelor naturale și a petrolului. Cu un raport în acest sens a venit Alexandru Bostan, consilierul ministrului mediului.

Ca termen inițial al semnării acordului de concesiune a fost menționat sfârșitul anului 2016. Cu toate acestea, un decret guvernamental privind desfășurarea negocierilor și semnarea documentului în cauză a fost publicat în "Monitorul Oficial» abia pe 2 ianuarie curent.

În conformitate cu rezultatele concursului, desfășurat de Guvernul Republicii Moldova, dreptul la explorarea și dezvoltarea câmpuri de petrol și gaze naturale din sudul țării noastre l-a primit compania americana «Frontera Resources International». În noul acord sunt precizați termenii și condițiile de muncă. Astfel, compania concesionară timp de cinci ani va trebui să facă toate aranjamentele necesare pentru explorarea și evaluarea zăcămintelor de petrol și gaze naturale în Republica Moldova, după care «Frontera Resources International» va primi dreptul la exploatarea acestora în următorii 40 de ani. De asemenea, este prevăzută posibilitatea de extindere a contractului de concesionare pentru încă 10 ani.

În conformitate cu acordul dat, statului îi va reveni cel puțin 1% din veniturile din vânzarea resurselor identificate. De asemenea, concesionarul este obligat să dea start lucrărilor în termenul de cel mult doi ani de la data semnării acordului.

În competiția pentru dreptul de a explora și dezvolta câmpurile de petrol și gaze naturale pe teritoriul Republicii Moldova a participat, de asemenea, și o companie din Marea Britanie ” Overseas Minerals Corporation”. Competiția a avut loc în vara anului 2016.

Conform celor mai recente estimări, rezervele de gaze naturale în Moldova constituie aproximativ 1 miliard de metri cubi. Această cifră se compară cu un consum anual de combustibili fosili în țară. Până în prezent, producția de petrol și gaze naturale în regiunile sudice ale țării este gestionată de compania ”Valiexchimp”,în responsabilitatea căreia se află 21 ву ыщтву, dintre care doar 15 sunt operabile. Producția anuală din aceste sonde ajunge până la 300 de mii de metri cubi de gaze și țiței. După cum s-a menționat de către actuala guvernare, concernul american nu va afecta activitatea companiilor moldovenești care lucrează în domeniul extragerii petrolului și a gazelor naturale.

0

110

Adaugă comentariu

Video

Oferte specialeNumai pentru vizitatorii Banci.org