Între Guvernul Republicii Moldova și FMI va fi semnat un nou program de cooperare


După sosirea misiunii Fondului Monetar Internațional ăn țara noastră de către Guvernul Republicii Moldova au fost inițiate negocieri privind semnarea unui nou program de cooperare. Principalele principii, conform cărora evoluează aceste negocieri, sînt "obiectivitatea", "sinceritatea" și "constructivitatea".

Noul program de cooperare implică introducerea unor noi concepte de către Bănca Națională a Moldovei, avînd drept scop îmbunătățirea situației din sistemul bancar și eliminarea riscurilor asociate spălării banilor. Potrivit agenției "Infotag", deja a fost marcată productivitatea negocierilor cu privire la rezolvarea celor mai multe dintre problemele, discutate în cadrul noului program.

O astfel de atmosferă prietenoasă și de afaceri din partea negociatorilor nu s-a observat timp de mai mulți ani. Acest fapt este de remarcat de mai mulți jurnaliști, precum și de însăși participanții la negocieri.

Misiunea FMI se va afla pe teritoriul Republicii Moldova pînă la 15 iulie 2016. Rezultatul șederii sale în țara noastră îl va constitui un document întocmit de Guvernul Republicii Moldova, coordonarea căruia va dura doar cîteva zile. Iar săptămîna viitoare autoritățile moldovenești vor trimite pe numele Consiliului de administrație al Fondului Monetar Internațional de la Washington o scrisoare, în care va fi indicat acordul Republicii Moldova pentru semnarea Memorandumului și Programului de Cooperare cu FMI.

În plus, s-a constatat că programul actual de cooperare poate avea un impact pozitiv pentru Moldova, deoarece stabilește normele și principiile, care vor continua să fie ghidate de autoritățile Republicii Moldova, și prevede necesitatea implementării unor reforme structurale în scopul îndeplinirii cu succes a condițiilor noului Program.

Potrivit datelor preliminare Programul de Cooperare dintre Republica Moldova și Fondul Monetar Internațional va fi semnat înainte de alegerile prezidențiale, desfășurarea cărora este preconizată pentru 30 octombrie 2016.

0

147

Adaugă comentariu

Video

Oferte specialeNumai pentru vizitatorii Banci.org