CELE MAI BUNE CURSE
*CUMPĂRARE | VÂNZARE
USD
1.997
2.002
EUR
2.35
2.353
RUB100
3.18
3.2
BNM
16.07.2019
USD
17.72
EUR
19.99
RUB100
0.283
Bitcoin
10930$
Etherium
233.33$

Transnistria și Banca Mondială vor stabili o cooperare metodologică privind modernizarea serviciului statistic

Săptămâna trecută la Tiraspol a sosit o delegație a Băncii Mondiale condusă de reprezentantul său permanent în Moldova, Anna Akhalkatsi. Potrivit președintelui guvernului regiunii nerecunoscute Alexandr Martînov, Transnistria va stabili o cooperare metodologică cu Banca Mondială pe segmente cum ar fi statisticile guvernamentale, furnizarea serviciilor publice în format electronic, îmbunătățirea climatului de afaceri.

În special, Martînov a spus oaspeților de rang înalt despre experiența de succes a interacțiunii cu organizațiile de experți internaționale. Astfel, de exemplu, în colaborare cu compania germană de consultanță Berlin Economics, s-au elaborat recomandări de sistem pentru elaborarea politicii fiscale, care va fi luată în considerare de guvernul Republicii Transnistrene în pregătirea strategiei bugetare.

La rândul său, Anna Akhalkatsi a menționat că scopul vizitei reprezentanților Băncii Mondiale este de a discuta nevoile părții transnistrene și desemnarea căilor de rezolvare a problemelor aparente prin atragerea experților internaționali pentru realizarea celor mai eficiente rezultate. Direcția prioritară în cooperarea bilaterală a fost determinată eliminarea deficiențelor din domeniul statisticilor de stat.

Anna Akhalkatsi s-a întâlnit, de asemenea, și cu oficialii moldoveni – vicepremierul pentru reintegrare Cristina Lesnik, vicepreședintele Băncii Naționale Ion Sturza și directorul Biroului Național de Statistică Vitalie Valkov. Toți au susținut că proiectele privind modernizarea serviciilor statistice pe teritoriul Transnistriei ar trebui să se desfășoare în coordonare cu Guvernul Republicii Moldova și în cea mai transparentă manieră. În particular, toate măsurile luate de partea transnistreană ar trebui coordonate cu Biroul Național de Statistică și cu Biroul pentru Reintegrare.

O atenție deosebită a fost acordată respectării cerințelor internaționale în prelucrarea indicatorilor statistici, în special – în ceea ce privește protecția datelor cu caracter personal, accesul la informații limitate, precum și în domeniul asigurării drepturilor omului și a libertăților lui fundamentale.

209
100
Tema zilei
Prețul acțiunilor Moldova Agroindbank a înregistrat un nou record - 2501 lei pe acțiune
Saptamâna trecută, valoarea acțiunilor celei mai mari bănci comerciale din țară, Moldova Agroindbank, a atins un nou record istoric, oprindu-se...
100
0
Citește mai departe
În luna iunie, prețurile din Moldova au scăzut cu 0,2%
Potrivit Biroului Național de Statistică, în luna iunie, scăderea medie a prețurilor a fost de 0,2%, în timp ce o lună mai devreme, inflația a...
100
0
Citește mai departe
Alocațiile zilnice pentru copii au crescut cu 3% - Guvernul Republicii Moldova
Miercuri, 10 iulie, Guvernul Republicii Moldova a aprobat amendamentele la Regulamentul privind stabilirea și plata indemnizației zilnice pentru cop...
100
0
Citește mai departe