Poland.Business Harbour - программа для переезда в Польшу для сектора IT
CELE MAI BUNE CURSE
*CUMPĂRARE | VÂNZARE
USD
1.997
2.002
EUR
2.35
2.353
RUB100
3.18
3.2
BNM
29.09.2021
USD
17.68
EUR
20.65
RUB100
0.243
Bitcoin
Etherium

70% din proiectul Acordului de liber schimb între Republica Moldova și China au fost convenite

Miercuri, 19 septembrie, a fost încheiată cu succes a treia rundă de negocieri privind proiectul Acordului de liber schimb între Republica Moldova și China. Părțile au reușit să convină aproximativ 70% din prevederile documentului.

După cum s-a menționat în cadrul Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, în majoritatea sa au fost convenite propunerile delegației moldovenești, conduse de secretarul de stat pentru infrastructura calității și cooperarea internațională Iuliana Dragalin.

De asemenea, în cadrul ședinței au fost discutate dispozițiile instituționale și legale, au fost identificate principalele reguli de origine a produselor, au fost identificate măsuri sanitare și fitosanitare, precum și barierele tehnice în relațiile comerciale dintre țări.

Un alt capitol inclus în acord sunt investițiile. Autoritățile moldovene au asigurat colegii străini că intenționează să creeze toate condițiile necesare pentru atragerea investițiilor chineze în economia Republicii Moldova.

 În special, părțile au discutat principiile de acordare a preferințelor tarifare. În acest context, reprezentanții părții moldovenești își propun să protejeze interesele producătorilor autohtoni, astfel că se așteaptă să aibă acces liber la produsele agricole și anumite categorii de bunuri prelucrate pe piața chineză.

Cea de-a patra rundă de discuții este programată pentru luna noiembrie, și va avea loc la Beijing. Ministerul Economiei și Infrastructurii a trimis o invitație oficială părții chineze pentru a participa la Săptămâna de Afaceri a Moldovei - Moldova Business Week. Evenimentul se va desfășura în capitala Republicii Moldova la sfârșitul lunii noiembrie.

Menționăm că în Republica Moldova există în prezent aproximativ 85 de companii cu capital chinez. În prima jumătate a anului, volumul total al investițiilor în economia țării s-a ridicat la peste 6,36 milioane de lei.

637
100
Tema zilei
Veaceslav Ioniță: Investițiile migranților în imobiliare și demonopolizarea exporturilor va putea salva piața valutară și balanța comercială a Moldove
După cum a menționat expertul IDIS Viitorul Veaceslav Ioniță în cadrul programului „15 Minute de realism economic”, în ultimul an, cifrele d...
100
0
Citește mai departe
Acțiunile Energbank scoase în vânzare la Bursa de Valori din Moldova
Banca comercială „Energbank” a scos la vânzare 83 de mii de acțiuni obișnuite înregistrate de clasa I. Prețul de pornire este de 212,42 lei...
100
0
Citește mai departe
CNPF intenționează să reducă la minimum riscurile supraîndatorării populației
Comisia Națională pentru Piața Financiară a propus examinarea proiectului de modificări ale actelor legislative referitoare la activitățile org...
100
0
Citește mai departe