CELE MAI BUNE CURSE
*CUMPĂRARE | VÂNZARE
USD
1.997
2.002
EUR
2.35
2.353
RUB100
3.18
3.2
BNM
22.07.2019
USD
17.57
EUR
19.74
RUB100
0.279
Bitcoin
10620$
Etherium
225.85$

70% din proiectul Acordului de liber schimb între Republica Moldova și China au fost convenite

Miercuri, 19 septembrie, a fost încheiată cu succes a treia rundă de negocieri privind proiectul Acordului de liber schimb între Republica Moldova și China. Părțile au reușit să convină aproximativ 70% din prevederile documentului.

După cum s-a menționat în cadrul Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, în majoritatea sa au fost convenite propunerile delegației moldovenești, conduse de secretarul de stat pentru infrastructura calității și cooperarea internațională Iuliana Dragalin.

De asemenea, în cadrul ședinței au fost discutate dispozițiile instituționale și legale, au fost identificate principalele reguli de origine a produselor, au fost identificate măsuri sanitare și fitosanitare, precum și barierele tehnice în relațiile comerciale dintre țări.

Un alt capitol inclus în acord sunt investițiile. Autoritățile moldovene au asigurat colegii străini că intenționează să creeze toate condițiile necesare pentru atragerea investițiilor chineze în economia Republicii Moldova.

 În special, părțile au discutat principiile de acordare a preferințelor tarifare. În acest context, reprezentanții părții moldovenești își propun să protejeze interesele producătorilor autohtoni, astfel că se așteaptă să aibă acces liber la produsele agricole și anumite categorii de bunuri prelucrate pe piața chineză.

Cea de-a patra rundă de discuții este programată pentru luna noiembrie, și va avea loc la Beijing. Ministerul Economiei și Infrastructurii a trimis o invitație oficială părții chineze pentru a participa la Săptămâna de Afaceri a Moldovei - Moldova Business Week. Evenimentul se va desfășura în capitala Republicii Moldova la sfârșitul lunii noiembrie.

Menționăm că în Republica Moldova există în prezent aproximativ 85 de companii cu capital chinez. În prima jumătate a anului, volumul total al investițiilor în economia țării s-a ridicat la peste 6,36 milioane de lei.

146
100
Tema zilei
Banca Națională a Moldovei a majorat rata de bază la principalele instrumente ale politicii monetare
Conform deciziei Comitetului executiv al Băncii Naționale a Moldovei, rata de bază apentru principalele operațiuni de politică monetară a fost m...
100
0
Citește mai departe
BNM a prezentat Raportul privind activitatea pentru anul 2018: nivelul creditelor neperformante continuă să scadă
Miercuri, 17 iulie, Octavian Armașu, care ocupă funcția de guvernator al Băncii Naționale a Moldovei, a prezentat Comisiei parlamentare pentru ec...
100
0
Citește mai departe
Prețul acțiunilor Moldova Agroindbank a înregistrat un nou record - 2501 lei pe acțiune
Saptamâna trecută, valoarea acțiunilor celei mai mari bănci comerciale din țară, Moldova Agroindbank, a atins un nou record istoric, oprindu-se...
100
0
Citește mai departe